Türkiye’de dört tane bulunan Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezlerinin beşincisi, İstanbul Tıp Fakültesi bünyesinde hizmete girecek. Fakülte Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, Zürih Üniversitesi’yle ortaklıkları olduğunu belirterek, “İsviçre’deki o merkezden bize bir Covid aşısıyla ilgili bir teklif gelmişti. Yeni bir aşı, model bir aşı var Onun Faz 1 insan denemelerini muhtemelen burada yapacağız” dedi.

İstanbul’daki merkezde, İsviçre’nin koronavirüs aşısı denenecek

Pandemiyle birlikte yeni ilaç ve aşı geliştirme çalışmaları hızlanırken, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezi kısa bir süre sonra faaliyete geçecek.

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, iki hafta önce açılışını gerçekleştirdikleri Faz 1 ve Klinik Araştırma Merkezinin yürüteceği çalışmalar hakkında bilgi verdi. DHA’ya konuşan Tükek, şunları kaydetti:

“İlaç Araştırma Merkezimiz ve Mükemmeliyet Merkezimiz (MÜKEM) var. Ben aynı zamanda MÜKEM Müdürüyüm ve İlaç Araştırma Merkezi (İLAM) Yönetim Kurulu Üyesiyim. İLAM’da, iki yıl önce Faz 1e yakın böyle bir biyoeşdeğerlik merkezi kuruldu, Eczacılık Fakültesi bünyesinde. Ama İstanbul Tıp Fakültesinde klinik araştırmaların yapılacağı ya da yeni ilaç geliştirme araştırmalarında önemli bir aşama olan Faz 1 klinik çalışmaları için böyle bir bölüm mevcut değildi. Klinik araştırmaların özellikle aşı geliştirme çalışmalarında son zamanlarda gündeme gelmesi, faz merkezlerinin de öneminin anlaşılmasını sağladı. Biz de üniversite binalarımızın yenilenme süreci içerisinde kısa bir sürede bu yapılanmayı sağladık.”

“TÜRKİYE’DE, BU TÜRDE ÇOK FAZLA MERKEZ YOK”

Merkezin yeni aşı ya da ilaç araştırmalarına çok önemli katkılar yapacağını ifade eden Tükek, “Türkiye’de bu türden çok fazla merkez yok. Bundan sonra özellikle hem yurt dışı hem yurtiçinde geliştirilen yeni ilaçlar, yeni moleküllerin burada Faz 1 çalışmalarıyla başlayarak Faz 2, Faz 3 ve Faz 4 çalışmalarının yapılmasını planlanıyoruz. Gönüllü kişiler, ilaç (veya aşı) uygulamasını kabul eden kişiler, çalışma kapsamında belli bir süre, 48 saat kadar burada misafir edilecek ve izlenecek. Bu ilaçların onlarda oluşturacağı yan etkiler ve diğer klinik bulgular gözlenecek. Bu süre içerisinde ilaç dozlamaları planlanacak. Bu şekilde de o ilacın etkili olup olmadığı ortaya konmaya çalışılacak” ifadelerini kullandı.

“ZÜRİH ÜNİVERSİTESİ’YLE PARTNERİZ”

İsviçre Zürih Üniversitesi ile uzun süredir partnerlikleri olduğunu belirten Tükek, Faz 1 ve Klinik Araştırmalar Merkezinde ilk deneme adaylarından birinin de bu işbirliğine dayandığını söyledi ve şu bilgileri verdi:

“İsviçre’deki o merkezden bize bir Covid aşısıyla ilgili bir teklif gelmişti. Yeni bir aşı, model bir aşı var. Üst düzey teknoloji kullanılarak geliştiriliyor. Bizim daha önce de Zürih Üniversitesi ile ortak çalışmalarımız mevcuttu. Bu aşı da vektör aşılar içerisinde yeni bir teknoloji kullanılarak, virüs benzeri parçacık, yani virüse benzer birtakım protein yapılarının kullanıldığı, koronavirüsün içeriğindeki partiküllere benzer partiküler kullanılarak oluşturulan bir aşı teknolojisi. Onun Faz 1 insan denemelerini muhtemelen burada yapacağız. Zaten bu teklifle de süreci hızlandırdık, 80 gün gibi kısa bir sürede merkezin yapımını tamamladık. Türkiye’de geliştirilen aşı çalışmalarına da katkı sağlayacağız.”