Örnek gösterilen Dokuz Höyük Köyü’ne termik santral projesi planlanıyor. 76 yaşındaki Fatma Efe: İstanbul’da emekli olup köye yerleştim. İstanbul bitti şimdi sıra bizde mi?

İstanbul’dan göç alan köye termik santral

SERBAY MANSUROĞLU serbaymansur@birgun.net

Kırklareli’nde merkeze bağlı tarihi Dokuzhöyük köyü, kırsal kalkınma konusunda örnek bir model. Verimli toprakları sayesinde doğal ve sağlıklı gıda üretilen köyün süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması için bir kooperatifi var.
Köyde kurulan Köy Kalkınma Kooperatifi, köylünün emeğini değerlendiren bir yapı olarak örgütlenmiş durumda. Bu sebeple bütün köyler göç verirken Dokuz Höyük Köyü, İstanbul başta olmak üzere birçok adresten göç alıyor. Köyde 190 hanede 450’yi aşkın kişi yaşıyor.

Kırklareli bölgesinde yapılması planlanan 3 termik santraldan biri köyün verimli topraklarında tarımsal üretimin yapıldığı arazilere kurulması hedefleniyor. TEMA Vakfı’nın düzenlediği ziyaret sırasında konuştuğumuz kadınların başı çektiği köylüler termik santrala karşı olduklarını anlattı.

Santralı istemiyorum
76 yaşındaki Fatma Efe, “Ben emekli olana kadar İstanbul Zincirlikuyu’da bir ilaç şirketinde çalıştım. Emekli olunca da temiz havası, doğal yaşamı için burayı tercih ettim. İstanbul’dan kaçtım şimdi burasını mahvetmek istiyorlar. İstanbul bitince sıra buraya mı geldi? Kendim için de gelecek nesiller için de bu santralı istemiyorum” diye konuştu.

Köy muhtarı Nazmi Kavçın, parmakla gösterilecek örnek başarılara imza atmış köyün cezalandırılmak istediğinin altını çizdi. Kavçın, köy hakkında şu bilgileri verdi:

“Köyün eğitim durumu yüksek. Trakya köylerinde hiç de garipsenmeyecek ölçüde bir eğitim seviyesi zaten var. Köy Kalkınma Kooperatifi, hız kesmeden köylünün emeğini değerlendiren bir yapı olarak örnek bir başarı hikayesine sahip. Köyün gelir kalemleri hayvancılık ve tarım. Bölgede elde edilen verilere göre tarım milattan önce 8500 yıllarına kadar gidiyor. Buraya dokunmasınlar.”

***

8 bin yıllık tarımı Kömür Etme

istanbul-dan-goc-alan-koye-termik-santral-533827-1.

TEMA Vakfı, kömürlü termik santralların tarım alanlarına verdiği zarara dikkat çekmek üzere kampanya başlattı. Bu kapsamda TEMA Vakfı termik santral kurulması planlanan ve 8 bin yıllık geçmişiyle Avrupa’da tarımın ana vatanı olan Kırklareli’de basın toplantısı düzenledi. TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Tarım ve Orman Bakanlığına tarım alanlarındaki kömür yatırımlarına izin vermemesi için çağrı yapıyoruz” dedi. Ataç, “En ucuz ve temiz enerji, tüketilmeyen enerjidir. Konut ve ofislerde yüzde 29 oranında elektrik tasarrufu potansiyeli var. Sanayide tüketilen enerjinin yüzde 45’ini, elektriğin yüzde 29’unu çimento ve demir-çelik sektörü tüketiyor ve bu sektörlerde yüksek oranda enerji verimliliği ve tasarrufu potansiyeli bulunuyor. Bu nedenle elektrik üretmek için yeni kömürlü termik santrallar projelendirmek yerine enerji yatırımlarında tasarruf ve verimlilik çalışmalarının önceliklendirilmesi önem kazanıyor” diye konuştu.