İstanbul'da Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında 4.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem korku ve paniğe neden olurken uzmanlara göre İstanbul depremlere karşı tamamen savunmasız durumda

İstanbul, depreme karşı savunmasız durumda

DİLARA ŞİMŞEK

İstanbul'da Marmara Denizi'nin Silivri açıklarında bir deprem meydana geldi. Deprem İstanbul'un birçok ilçesinden de hissedildi. İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Başkanı Cemal Gökçe ve deprem uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, yaşanan depremi BirGün’e değerlendirdi. Uzmanlar, İstanbul’un depremlere hazır olmadığının altını çizdi.
Kandilli Rasathanesi, depremin merkezinin İstanbul'un Büyükçekmece ilçesi ile Tekirdağ'ın Marmara Ereğlisi arasında olduğu ve büyüklüğünün 4.7 olduğunu duyurdu. Sarsıntının yerin 9,8 km derinliğinde olduğu bildirildi.
Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.7 olarak açıklarken AFAD ise depremin büyüklüğünü 4.6 derinliğini ise 5.36 kilometre olarak açıkladı.

Deprem, İstanbul’un sahil şeridi başta olmak üzere büyük bir kısmında da hissedildi.

99 depreminden daha iyi durumda değil

İstanbul’un 1999’daki depremden bu yana durumunun aynı olduğunu vurgulayan İMO Başkanı Cemal Gökçe, “1999 depremi 100 km uzaklıkta, Gebze’de olmasına rağmen İstanbul’da yapı stoku önemli şekilde etkilendi. Bu kadar uzaklıkta bir deprem İstanbul bu kadar etkileniyorsa, Marmara Denizi’nin içinden geçen bir deprem İstanbul’u çok daha fazla etkileyecek” dedi.

Toplanma ve çadır alanlarının eksikliğine vurgu yapan Gökçe, 1999-2003 yıllarında yaptıkları araştırmalarda İstanbul’da toplan alanı olarak 493 yer belirlediklerini ancak günümüzde bu yerlerin AVM ve gökdelenlerle doldurulduğuna dikkat çekti. Gökçe, yapıların denetlenmemesinin ve güçlendirilmemesinin önemli bir güvenlik sorunu olduğunu dile getirdi.

Deprem uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu ise İstanbul’un depremlere karşı tamamen savunmasız durumda olduğunu söyleyerek şu ifadelerde bulundu:

“Bu depremin öncü mü artçı mı olduğunu şu an söylemek mümkün değil. İstanbul depreme hazır değil. Çözüm kentsel dönüşüm ama İstanbul’a bu dönüşüm uğramadı. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yapılması gereken hiçbir şey yapılmadı. İstanbul tamamen savunmasız durumda.”