İstanbul depremi AKP’lileri  mecliste karşı karşıya getirdi

Hüseyin Şimşek

Depreme karşı alınabilecek önlemlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırma Komisyonu'nda “İstanbul mu, İzmir mi depreme daha hazır” tartışması yaşandı. Komisyon, 12 toplantı yaparak sorunların belirlenmesi ve uzmanlardan çözüm önerilerinin dinlenmesi için uzlaştı.

Komisyon toplantısında, AKP İzmir Milletvekili Necip Nasır, İzmir depremi konusunda birkaç aydır uyarılarda bulunduğunu, önlem alınamadan depremin yaşandığını kaydetti.

İzmir’in depreme hazır olmadığını dile getiren Nasır, depreme hazırlık için olması gereken dört ana çalışmanın İstanbul’da bulunduğunu iddia etti. Nasır, “Birincisi, güncel deprem master planı çalışmasının İzmir’de olmadığını tespit etmiştim. Kent jeolojisi çalışmaları. Üçüncü başlık, mikro bölge çalışması. Dördüncü başlık, yer bilgi sistemi. Bu söylediklerimin hepsini İstanbul’da tespit ettim ama İzmir’de ulaşamadığımı ifade etmek istiyorum” dedi.

AKP İstanbul Milletvekili Hulusi Şentürk ise bu sözlere karşı çıkarak, “Deprem olursa beni görmeye bile gelemezsiniz” dedi. Şentürk, komisyonda Nasır'a hitaben şunları söyledi: “Konuşması sırasında Nasır ağabey, ‘İstanbul hazır’ dedi de ben doğma büyüme İstanbulluyum, bugün İstanbul’da korkulan deprem olursa ağabey, beni görmeye gelemezsiniz. E-5 dışında tek bir ana arteri kullanın, gelin ayağınızı öpeyim. Sahil yolu çökecek, minibüs yolu binalarla kapanacak, bir tek E-5 kalacak. İstanbul’da ana arterlerin bile kullanılamadığı yerde siz binalara bile ulaşamazsınız” dedi.

GEREKİRSE GENEL KURUL DURMALI

CHP’li Gökan Zeybek de olası İstanbul depremi başta olmak üzere tüm deprem hazırlıklarının bir an önce tamamlanması gerektiğini vurguladı. Zeybek, “Genel Kurul'daki çalışmalarımızı gerekirse tümüyle durdurarak sadece haftanın bir günü değil, belki birkaç günü bu konularla ilgili burada çalışalım ama bir sonuç üretmemiz gerekir” diye konuştu.