İstanbul depremi sonrası kritik 7 dakika: Tsunamide neler yapılmalı?

İstanbul'da olması beklenen büyük depremle ilgili ODTÜ Kıyı ve Deniz IVIC Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Marmara'da denizaltı heyelan nedeniyle tsunami olabileceğini söyledi. Japonya'da da tsunami üzerinde çalışan Prof. Dr. Yalçıner, dalgaların 3-6 metre olabileceği uyarısı yaptı.

İstanbul'da uyarı niteliğindeki 5.8'lik depremin yankıları sürerken bir yandan da Marmara Denizi'nde oluşması muhtemel tsunami endişe yarattı.

Tsunami uzmanı ve UNESCO Kuzey Doğu Atlantik ve Akdeniz Tsunami Uyarı Sistemi Başkanı olan Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Hürriyet gazetesinden Ece Emre'nin haberinde şunları söyledi:

"Deprem olduktan sonra kıyı bölgelerinden uzak durmak gerek. Tsunami gelmeden önce deniz çekilir. 5 dakika geri gider. Çekilmeyi gördüğünüz anda kıyıdan uzaklara gidin, evdeyseniz de üst katlara çıkın. O zaman vaktiniz yeterli olacaktır. Ama 'Deniz çekildi, balıkların çırpınmasına bakayım' derseniz o zaman kaçma şansı azalır. Japonya'daki hocam, tsunamide ölenlerin yarısının meraktan, seyrederken öldüğünü söylerdi. Tsunami esnasında eğer denizdeyseniz açık denize, su derinliği 50 metreyi geçen bir yere gitmeniz gerekiyor. Orada hiçbir zarar görmezsiniz. Tsunaminin zararı sığ suda."