İstanbul Eczacı Odası’nda yapılan açıklamada, “Eczacıların ilaç stoğu yaptığı şeklindeki” iddiaların mesnetsiz olduğu belirtildi. Açıklamada, “Eczacıları günah keçisi ilan etmek, yok ilaçların sorumlusu olarak göstermek sorunu çarpıtma anlayışıdır” denildi.

İstanbul Eczacı Odası: Eczanelerde bulunmayan ilaçların sorumlusu eczacılar değil

Haber Merkezi

İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı’nın “Gerçekleştirilen ilaç denetimlerinde; stok kayıtlarında uygunsuzluk tespit edilen ecza deposu sayısı 54’e, eczane sayısı ise 261’e yükseldi” yönündeki açıklamasına ve ilaç krizine ilişkin bir basın açıklaması yaptı.

Yapılan açıklamada, “Son günlerde bazı gazete, televizyon ve internet medyasına yansıyan haberlerde eczacıların ilaç stoğu yaptığı şeklinde mesnetsiz iddialar yer almaktadır” denilerek şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye'nin dört bir yanında halk sağlığı için fedakarca hizmet veren eczacıları yaftalayan ve hedef gösteren bu yaklaşımı kınıyoruz. Bir kez daha vurgulamak istiyoruz: Eczanelerde bulunmayan ilaçların sorumlusu eczacılar değildir. Bulunmayan ilaçlar sorunu, her geçen gün halk sağlığını olumsuz etkilemeye devam etmektedir. Hem biz eczacılar hem hastalarımız, ‘bulunmayan ilaçlar’ sorununun doğrudan mağdurudur.

BİR LİNÇ YAKLAŞIMI

Sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçası olarak Türkiye'de 28 bini aşkın eczane hizmet vermektedir. Sağlık Bakanlığı’nın İlaç Takip Sistemi kayıtları ile 261 eczanenin stok kayıtlarında uyumsuzluk yaşanmasının kamuoyuna ‘eczaneler stok yapıyor’ şeklinde yansıtılması bir linç yaklaşımıdır. Eczacıları günah keçisi ilan etmek, yok ilaçların sorumlusu olarak göstermek sorunu çarpıtma anlayışıdır. Bulunmayan ilaçlar sorunu bu yaklaşımla çözülmez, çözülemez. Tüm yetkilileri bulunmayan ilaçlar sorunuyla ilgili teşhisi doğru koymaya, tedaviyi yanlış yerde aramamaya, eczacılarla vatandaşlarımızın karşı karşıya gelmesine neden olacak söylemlerden uzak durmaya davet ediyoruz.”