Gıda takviyeleri ile ilgili ciddi dezenformasyon içeren ve kullanımı insan sağlığını ciddi ölçüde etkileyen ürünler ve bunlara ilişkin açıklamalar hakkında uyarılarda bulunan İstanbul Eczacı Odası, yetkililerin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi, sağduyulu açıklamalarda bulunması, dezenformasyona yol açacak beyanlardan kaçınması çağrısında bulundu.

İstanbul Eczacı Odası’ndan 'gıda takviyesi' uyarısı: Ciddi tehlike yaratabilecek düzeyde

İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu, yazılı bir basın açıklaması yaparak gıda takviyeleri ile ilgili uyarılarda bulundu.

“Son günlerde mevki sahibi olup, bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından gıda takviyeleri ile ilgili ciddi dezenformasyonlar içeren yayınlar sosyal medyada dolaşmaktadır” ifadelerine yer verilen açıklamada, kişilerin sağlığını korumak ya da tedavilerini desteklemek amacıyla kullandıkları takviyeler ile ilgili yanlış bilgilendirmelerin ciddi tehlike yaratabilecek düzeyde olduğuna dikkat çekildi.

Bitkisel içerikli ve hayvansal kaynaklı gıda takviyeleri ile vitamin ve mineral içerikli ürünlerin bilinçsizce kullanılmasının tüm yaş gruplarında, tüm sistemler üzerinde, hafiften çok şiddetliye kadar bir yelpazede pek çok olumsuz etkisi bulunduğu kaydedilen açıklamada, bu tip ürünlerin ortaya çıkarabileceği tehlikeler hatırlatılarak insan sağlığını ilgilendiren her ürünün eczaneler tarafından, eczacı danışmanlığında halka ulaştırılması gerektiği bildirildi.

Oda, ayrıca yetkililerin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi, sağduyulu açıklamalarda bulunması, dezenformasyona yol açacak beyanlardan kaçınması çağrısında bulundu.

İstanbul Eczacı Odası tarafından yapılan açıklamanın tamamı şöyle:

“Son günlerde mevki sahibi olup, bilgi sahibi olmayan kişiler tarafından gıda takviyeleri ile ilgili ciddi dezenformasyonlar içeren yayınlar sosyal medyada dolaşmaktadır. Kişilerin sağlığını korumak ya da tedavilerini desteklemek amacıyla kullandıkları takviyeler ile ilgili yanlış bilgilendirmeler, halk sağlığı ve kamu yararı açısından ciddi tehlikeler yaratabilecek düzeydedir.

Bitkisel içerikli ve hayvansal kaynaklı gıda takviyeleri ile vitamin ve mineral içerikli ürünlerin bilinçsizce kullanılmasının tüm yaş gruplarında, tüm sistemler üzerinde, hafiften çok şiddetliye kadar bir yelpazede pek çok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle, insan sağlığını ilgilendiren her ürünün 1. Basamak Sağlık Kuruluşu olan eczaneler tarafından, eczacı danışmanlığında halka ulaştırılması toplum sağlığı açısından son derece önemlidir.

'ECZANE DIŞINDA SATILAN ÜRÜNLERİN KONTROL EDİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL'

Eczanelerimiz, Sağlık Bakanlığı tarafından yılda en az 2 defa kapsamlı bir şekilde denetlenmektedir. Ayrıca her eczanede sıcaklık ve nem kontrolünün günde 3 defa yapılması bir zorunluluktur. Oysaki eczane dışında satılan ürünler ile ilgili olarak kontrol edilmesi mümkün olmayan durumlar bulunmaktadır.

- Miadı geçmiş, değiştirilmiş, silinmiş

- Sahte

- Kötü saklama koşullarına maruz kalmış

- Yasaklı ürünlerle tağşiş edilmiş

- İlaç etken maddeleri ile tağşiş edilmiş ürünlerin kullanımına bağlı hastalık ve ölümlerin olduğu da bilinen bir gerçektir. Bu tür takviyelerde bulunan, “beyan edilmemiş” bileşenlerin, kullanıcının sağlığı üzerinde olumsuz etkilerinin bildirildiği vakalar olmuştur.

'TAĞŞİŞ EDİLMİŞ ÜRÜNLERİN KULLANIMINA BAĞLI ÖLÜMLER YAŞANABİLİYOR'

Eczane dışındaki satış noktalarından rastgele temin edilen ürünlerde gerçekleştirilen analizlerde; sildenafil, tadalafil, vardenafil, sibutramin, desmetil sibutramin gibi ilaç etken maddeleri ile tağşiş edilmiş ürünler saptanmıştır. Ne yazık ki bu şekilde tağşiş edilmiş ürünlerin kullanımına bağlı ölümler kayıtlara geçmiştir.

Bu nedenle, öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı izinli ürünlerin hangilerinin gıda, hangilerinin sağlığa ilişkin ürün olduğuna dair bir sınıflandırma Tarım ve Orman Bakanlığı mevzuatında yapılmalıdır. Sağlık beyanı ile satılacak ürünlerin izinleri, ister Tarım ve Orman Bakanlığından ister Sağlık Bakanlığından verilsin, sadece eczanelerde satılmaları koşuluyla verilmelidir. Konu ile ilgili bilimsel verilerin yer aldığı dosyamız Tarım ve Orman Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına iletilmek üzere hazırlanmıştır.

Toplum sağlığını ilgilendiren konularda fikir beyan eden yetkililerin sorumluluk bilinciyle hareket etmesi, sağduyulu açıklamalarda bulunması, dezenformasyona yol açacak beyanlardan kaçınması, bulundukları konumun gereğidir. Yapılan yanlış bilgilendirmelerin, hem insan sağlığı hem de kamu yararı üzerinde geri dönülemeyecek sonuçlarının olacağının altını çizer, kamuoyunun bilgisine sunarız.”