İstanbul Eczacı Odası, 4 Mart HPV Farkındalık Günü dolayısıyla Sağlık Bakanlığı’na “HPV Gerçeği ve Aşılamanın Önemi” başlıklı bir dosya göndererek HPV aşılarının rutin aşı takvimine alınmasını istedi. İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu tarafından dosyaya ilişkin yapılan açıklamada, "Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış olan HPV aşılarının toplum sağlığı ve ülke ekonomisi açısından ülkemizde de aşı takvimine alınmasını talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

İstanbul Eczacı Odası'ndan Sağlık Bakanlığı'na HPV aşısı çağrısı

4 Mart HPV Farkındalık Günü sebebiyle "Human Papilloma Virus yani HPV, insan sağlığını tehdit eden bir virüstür" açıklaması yapan İstanbul Eczacı Odası, Sağlık Bakanlığı'na "HPV Gerçeği ve Aşılamanın Önemi" başlıklı bir dosya göndererek HPV aşılarının ulusal aşı takvimine alınmasını talep etti.

Avrupa Birliği Temel Haklar Bildirgesi'nde yer alan “Herkes, ulusal yasalar ve uygulamalarda belirtilen şartlar çerçevesinde koruyucu sağlık hizmetlerinden ve tıbbi tedaviden yararlanma hakkına sahiptir” maddesine vurgu yapan İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu, dosyaya ilişkin yaptığı açıklamada HPV aşısının neden gerekli olduğunu da anlattı.

Açıklamada, "Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir olmasına rağmen tüm dünya genelinde kadınlarda meme kanserinden sonra kansere bağlı ölümler içinde ikinci sırada yer almaktadır. Ülkemizde de 15-44 yaş arası kadınlarda en sık görülen 5. kanser olarak bildirilmektedir. Rahim ağzı kanseri için risk faktörlerinin başında Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu gelmektedir" denildi.

BİLİRKİŞİ RAPORU DA AŞI TIBBEN GEREKLİ DEMİŞTİ

HPV aşısının ulusal takvime alınması için açılan davalardan ilkinde aşının tıbben gerekli olduğu kaydedilmişti. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Hidayet Yazar, SGK Uzmanı Cüneyd Kökten ve Eczacı Pınar Aydın tarafından oluşan bilirkişi heyeti, “Rahim ağzı kanserlerine karşı aşılama yapılmasının tıbben gerekli olduğu kanaati oluşmaktadır” demişti.

HPV NEDİR?

Human Papilloma Virüs (HPV), cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyonlardan biri. 200 civarında tipi mevcut olan HPV’nin bilinen yaklaşık 20 farklı türü genital enfeksiyona neden olmakta. HPV’nin kanser yapan (yüksek riskli) ve siğil yapan (düşük riskli) tipleri bulunmakta. Yüksek riskli HPV tipleri ise kadınlarda servikal kanser, vulva, vajina, orofarinks, anüs kanserlerine neden oluyor. HPV aşıları ise başta rahim ağzı kanserleri olmak üzere kadın ve erkekleri genital bölge, ağız-baş-boyun kanserleri ve genital siğillerden koruyor.