İstanbul’da görev yapan 33 il emniyet müdür yardımcısı, 39 ilçe Emniyet müdür yardımcısı ve 55 şube müdürünün görev yeri değiştirildi. Değişiklik, Albayrak ekibinin Soylu tarafından ‘tasfiyesi’ olarak yorumlandı.

İstanbul Emniyeti’nde Soylu-Albayrak çekişmesinin ikinci perdesi

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın, Emniyet genel müdür yardımcılığına atanarak pasifize edilmesinin ardından, İstanbul’da görev yapan 33 il emniyet müdür yardımcısı, 39 ilçe Emniyet müdür yardımcısı ve 55 şube müdürünün görev yeri değiştirildi.

Cumhuriyet’ten Seyhan Avşar’ın haberine göre, bu değişiklik, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a yakın olan Mustafa Çalışkan’ın ekibinin Soylu tarafından “tasviyesi” olarak yorumlanırken, görevden alınan müdür yardımcıları, hazırlanan listede eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ın etkisi olduğunu öne sürdü.

Uzun yıllardır eski İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan ile İçişleri Bakanı Soylu’nun arasının “açık olduğu” iddia ediliyor. Ekim 2017’de Süleyman Soylu’nun oğlunun içinde bulunduğu otomobil, İstanbul’da Yunus ekipleri tarafından durdurularak aranmış, iddiaya göre Soylu’nun aradığı İstanbul Emniyet Müdürü Çalışkan’ın ise telefonlara çıkmadığı ileri sürülmüştü.

Ayrıca makamında intihar eden Silivri Emniyet Müdürü Hakan Çalışkan’ın ölümüyle ilgili İstanbul’da yürütülen soruşturmada da Süleyman Soylu’nun adının geçtiği iddia ediliyordu. Yaşanan bu durumun, Pelikancıların Soylu’ya yönelik hamlesi olduğu iddia edilirken Soylu’nun bu nedenlerle Çalışkan’ı geçmişte görevden almak istediği, ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna edemediği öne sürülmekteydi.

Ayrıca Çalışkan’ın, bakan Berat Albayrak’a yakın olduğu biliniyordu. Ancak geçen ay Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararnameyle İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan Emniyet genel müdür yardımcılığına atandı. Yerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya yakın olduğu iddia edilen Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş getirildi.

‘CEVDET SARAL ETKİSİ’

Zafer Aktaş’ın göreve başlamasının üzerinden 1 ay geçmeden İçişleri Bakanlığı kararı ile İstanbul’da görev yapan ve Mustafa Çalışkan’ın ekibinden oldukları öne sürülen 33 il emniyet müdür yardımcısı, 39 ilçe emniyet müdür yardımcısı ve 55 şube müdürünün görev yerleri değiştirildi. 4 il müdür yardımcısı polis meslek yüksek okulu ve polis eğitim merkezinde görevlendirilirken, çok sayıda şube müdürü ise çeşitli illere “sürüldü.”

Görevden alınan müdürler bu değişiklikte eski Ankara Emniyet Müdürü Cevdet Saral’ın da etkisi olduğunu öne sürdü.

EMNİYET’TEKİ DEĞİŞİKLİĞE TEPKİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nde yapılan değişikliğe Berat Albayrak’a yakın isimlerden biri olan avukat Mustafa Doğan İnal sosyal medya hesabından tepki gösterdi. İnal, “17/25 Aralık’ın ilk günleri, her şey karmakarışık... FETÖ’cüler her şeyi geri getirilemez şekilde silmişler. İstanbul Bilişim Şube Müdürü F.O.K., uzun uğraşlar sonucu FETÖ’cülerin ‘dönemin başbakanı’ yazan fezlekesini buldu. Hep gayretli çalıştı. Ödül olarak bugün Diyarbakır’a gönderilmiş. Birçok kişide aynı şekilde sanki bir hükümet değişikliği olmuş gibi doğuya gönderilmiş. Ben vefa duygumun gereği ve o günleri birlikte yaşadığım bu insanların emeklerine saygı için hakkı söyleyeceğim. Lütfen zor zamanda dimdik mücadele eden insanları kırıp dökmeyin” ifadelerini kullandı.