İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürü Yüksel Yalçın, evlerde enerji tasarrufu için 12 öneride bulunarak “Evlerde ortalama yüzde 40 ila 50 arasında enerji tasarrufu sağlanabilir” açıklamasını yaptı.

İstanbul Enerji A.Ş.'den enerji tasarrufu için 12 maddelik öneri

İstanbul Enerji AŞ Genel Müdürü Yüksel Yalçın, 12 madde sıralayarak evlerde ortalama yüzde 50'ye kadar enerji tasarrufu sağlanabileceğini ifade etti.

İstanbul Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın, Enerji Verimliliği Haftası kapsamında yaptığı açıklamada son dönemde artan enerji maliyetleriyle birlikte çevre dostu tasarruf yöntemleri hakkında paylaşımda bulundu. Enerjinin verimli kullanılması konusunda yol haritası açıklayan ve Enerji Verimliliği Haftası’na dikkat çeken Yalçın, performansı ve kaliteyi düşürmeden var olan tasarımları iyileştirerek ve yeni teknolojileri kullanarak enerji israfının önlenmesi, enerji tüketim miktarının azaltılması gerektiğine vurgu yaptı.

"ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAK DOĞAYA YAPILACAK EN BÜYÜK İYİLİK"

İstanbul Enerji Genel Müdürü Yüksel Yalçın, “İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Ekrem İmamoğlu öncülüğünde, 2050 için sıfır karbon hedefi doğrultusunda iklim değişikliğine ilişkin sera gazı emisyonlarının azaltılmasını amaçlayan enerji verimliliği danışmanlığı hizmeti gerçekleştirmekteyiz. Kurum ve kuruluşların, endüstriyel tesislerin, yerel yönetim binalarının enerji hedefleri doğrultusunda enerji yol haritası oluşturmaktayız. Enerjinin üretimi, yönetimi, doğru ve verimli kullanılması için alanında uzman danışmanlarımızla verimlilik arttırıcı projeler gerçekleştirmekte, danışmanlık hizmetlerimizi Avrupa Yeşil Mutabakatı ve Ulusal Enerji Eylem Planlarını ve ISO 50001 standartlarını referans alarak oluşturmaktayız” dedi.

İstanbul Enerji Aş Genel Müdürü Yüksel Yalçın; enerji tasarrufunun evde başladığına dikkat çekerek,Pandemi dönemi ile birlikte başlayan ve son aylarda yükselen maliyet artışları tasarruf yöntemlerini zorunlu tutmakta. Yaşamımızın olmasa olmazlarından enerjinin verimli kullanımı, sürdürülebilirliği için gerekli ve önceliklidir. Enerjinin verimli kullanılması doğaya yapılacak en büyük iyilik. “Enerji tasarrufu evde başlar” mottosuyla hazırladığımız 12 maddelik altın bilgi çalışması ile ilk olarak evlerdeki enerji tasarrufu önlemlerini anlatıyoruz. Bu 12 maddeyi uygulayarak evlerde ortalama yüzde 40 ila 50 arasında enerji tasarrufu sağlanabilir” diye konuştu.

Yalçın, “Akıllı priz kullanımıyla cihazları kullanmadığınız zamanlarda kapatarak, elektrik süpürgelerinizin filtrelerini düzenli temizleyerek, evinizdeki aydınlatma elemanlarını LED teknolojisine dönüştürerek, beyaz eşyaları satın alırken A sınıfı ürünler tercih ederek, küçük tasarruf yöntemleri uygulayabilir ve evde enerji tasarrufu yapabilirsiniz” ifadelerini kullandı.

EVDE ENERJİ TASARRUFU İÇİN 12 ÖNERİ

Evde enerji tasarrufu için şu öneriler sıralandı:

"1- Aydınlatma elemanlarını led teknolojisine dönüştürerek aydınlatma giderlerimizde %60’a yakın tasarruf sağlayabiliriz.

2- Binamıza dış cephe yalıtımı yaptırarak, yıllık doğalgaz tüketimimizden %50 civarında tasarruf sağlayabiliriz.

3- Pencere ve kapılarımızda çift cam uygulamaları ve güçlü izolasyonla ısı kayıplarımızı azaltıp tasarruf sağlayabiliriz.

4- Beyaz eşya satın alırken enerji verimliliği yüksek, A+++ enerji sınıfı ürünler tercih ederek elektrik faturalarımızda %35’e yakın tasarruf sağlayabiliriz.

5- Oda termostatı kullanmak suretiyle, 18-21 derecelerde ideal ısı şartları oluşturup enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

6- Radyatör bakımını düzenli yaparak verimli çalışmasını sağlayabilir, enerji tasarrufu yapabiliriz.

7- Bina hacmine uygun, enerji tasarruflu kombi seçimi ve düzenli bakımı ile enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

8- Akıllı priz kullanımıyla cihazları kullanılmadığı zamanlarda kapatarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

9- Isıtma ve soğutmada ısı pompası kullanarak enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

10- Ütü seçiminde verimli enerji sınıfındaki ürünleri tercih edebilir, düzenli ütü bakımı yaparak enerji tasarrufu sağlayabiliriz.

11- Elektrikli ev aletleri prize takılı olduğunda enerji harcadığından, enerji tasarrufu etmek için, kullanmadığımız zamanlarda fişten çekebiliriz.

12- Elektrikli süpürgelerin filtrelerini temizleyerek enerji tasarrufu sağlayabiliriz."