Bilim Kurulu üyesi Prof. Levent Akın, toplu taşımanın çok kalabalık olduğuna, restoran ve pazar yerlerinde sosyal mesafenin ortadan kalktığına, bu yüzden İstanbul’un her yerinde ciddi artışlar olduğuna dikkat çekti.

İstanbul felaketin eşiğinde: Önlem alınmazsa durum içinden çıkılmaz bir hal alacak

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınında vakaların büyük artış görülüyor. Gerekli önlemlerin bir an önce alınmaması durumunda sağlık sisteminin felce uğrayacağını söyleyen uzmanlar, kısıtlamaların yeniden başlaması gerektiğini açıklıyor.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, İstanbul’daki durumu köşesine taşıyarak “İstanbul patladı patlayacak” uyarısında bulundu. Bilim Kurulu’nun alt grubu olarak çalışan halk sağlığı uzmanlarından Prof. Dr. Levent Akın ile konuşan Sarıkaya, “Biran önce kademeli çalışma sistemine geçilmesi, toplu taşımada gerekli önlemlerin alınması gibi öneriler sıralanmış…” ifadesini kullandı.

‘İSTANBUL’DA CİDDİ ARTIŞLAR VAR’

İstanbul’da yapılan Bilim Kurulu toplantısında durumun bilim insanları tarafından gündeme getirildiğini ve toplantıda önlemlere ilişkin görüşler net şekilde ortaya konulduğunu söyleyen Sarıkaya, Bilim Kurulu üyesi Prof. Leven Akın’ın ifadelerine yer verdi.

“İstanbul’un her yeri iyi değil, ciddi bir artış var” açıklamasında bulunan Prof. Akın, yükselişte faktör olan iki unsur bulunduğunun altını çizdi.

Bilim Kurulu üyesi Prof. Akın’a göre, “Toplu taşımın çok kalabalık olması ve restoran, pazar yeri gibi yerlerde mesafenin ortadan kalkması” ve “Kademeli çalışma sistemine geçilerek, toplu taşımada gerekli önlemlerin alınması” acil çözüm bulunması gereken konulardan. Kalabalığın seyreltilmediği anda ise durumun gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alacağı vurgusu da yapıldı.

‘YÜKSELME ORANINI DİKKATE ALMALIYIZ’

İstanbul’da bazı sektörlerin mesai saati ile ilgili düzenlemeye ayak direğini belirten Prof. Akın, hastanelerde yatan sayısındaki artışa dikkat çekti ve şunları söyledi:

“Eğer hastaneye başvuran hasta sayısında sınır değerlerde bir yükselme varsa bu 10 gün içinde yüksek oranlı bir hastanın hastaneye geleceği anlamı da taşır. O nedenle bugün olan yükselmeyi dikkate almalıyız. Hastanelerde yoğunlaşma da beraberinde sokağa çıkma yasağını getirir. O şekilde ancak önlenebilir.”

Şu an için hastanelerdeki yatak kapasitesinin sınır değerlerin çok altında olduğunu belirten Akın, ancak ani yükselişin sıkıntı yaratabileceğine de işaret etti.

‘RESTORANLARA İLİŞKİN YENİ ÖNLEMLER ALINMALI’

Bilim Kurulu üyesi Prof. Akın, restoranların bazı bölümlerinde maske takılmadığını hatırlatarak, “Sigara içilen alanlar gibi bölümler; buralara ilişkin de önlem alınabilir” dedi.