Okulların açılması ve tatilcilerin dönüşüyle birlikte İstanbul’da koronavirüs alarmı verildi. İBB Sağlık Daire Başkanı Dr. Eryiğit, virüsün ekim ayında megakentte yeniden şiddetleneceğine dikkat çekti: Süreç kent için yeniden başlamış durumda. Bu süreç geçen döneme göre çok daha şiddetli olacak ve kasım ortalarına kadar yoğunluğu artarak yaşayacağız.

İstanbul için ‘ekim’ alarmı

DİLARA ŞİMŞEK

Ülkede Covid-19 vakaları son haftalarda günde bin 500, ölümler ise 50’nin üzerinde. Ekonomik kaygılarla alınan ‘normalleşme’ kararları salgında başa dönülmesine sebep oldu, iktidar virüsle mücadelede sınıfta kaldı.

Yaz aylarında hareketliliğin azaldığı İstanbul’da ise okulların açılacak olması ve tatilcilerin dönüşüyle alarm verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Sağlık Daire Başkanı ve İBB Bilimsel Danışma Kurulu Üyesi Uzman Dr. Önder Yüksel Eryiğit, salgının megakentteki durumunu BirGün’e anlattı. Virüsün ekim ayında kentte yeniden şiddetleneceğine dikkat çeken Uzm. Dr. Eryiğit, “Şu an vaka sayıları açısından nisan ayında yaşadığımız sürecin üstünü yaşıyoruz” dedi ve ekledi:


“İstanbul’da birinci pik ülke geneline göre çok daha yoğun ve farklı yaşandığı için İstanbul’daki Covid-19 pozitif tanısı almış kişiler ya da tanımlanamamış Covid-19 pozitif olan kişiler Anadolu’ya gitti; tatile gitti. İstanbul’da yaşayanlar gittikleri bölgeyi enfekte etti. Anadolu, özellikle Maraş, Konya, Rize, Ankara, Urfa gibi illerimizde pandemiyi çok yoğun yaşadılar. Dolayısıyla o bölgeye giden İstanbullular okulların açılmasıyla geri dönecek. Kenti tekrar aktif edecekler. O süreç başlamış durumda. Yaklaşık 14 gün sonra yani ekim başı gibi bu durumu yaşayacağız.”

Kasımın ortalarına kadar yoğunluk artacak

Uzm. Dr. Eryiğit, yaşanılacak bu sürecin boyutunun geçen döneme göre çok daha şiddetli olacağını kaydetti: “Bu sürecin 6-8 hafta süreceğini öngörüyoruz. Kasım ortalarına kadar bu süreci, yoğunluğu artarak yaşayacağız. Bu pik de sönümlenecek. Ancak öngörümüz şubat ayı civarında üçüncü pikle karşılaşacağımız yönünde. Ama bu sefer ikinci pik gibi şiddetli olmayacak. Aşı bulunana kadar ve yaygın olarak kullanıma geçtikten sonra rahatlayacağız. Aşının bulunmasıyla ilgili en iyi tahmin ise Temmuz 2021.”

Ağır hasta sayısı önceki döneme göre fazla

İstanbul’daki yatak doluluk oranlarının alarm seviyesine gelmediğini dile getiren Uzm. Dr. Eryiğit, “Yoğun bakım yatak doluluk oranları normal yataklara göre üst seviyede diyebiliriz. Entübe hasta veya ağır hasta sayısı rakamlar geçen dönemdeki rakamların daha üzerinde seyrediyor” diye konuştu.

***

Acil eylem planları devrede

istanbul-icin-ekim-alarmi-782815-1.

Pandeminin yoğun yaşandığı ilkbahar aylarında aldıkları önlem ve tedbirleri tekrar hayata geçirdiklerini aktaran İBB Sağlık Daire Başkanı Uzman Dr. Önder Yüksel Eryiğit, “Birinci dalganın ikinci pikinin yüksek dalga boyutunda geleceğini haziran ayında İBB Bilim Kurulu olarak görmüştük. Bu nedenle Bilim Kurulu’nun bu verilerinden yola çıkarak Sağlık Dairesi Başkanlığı olarak ‘İBB pandemi stratejisi’ oluşturduk. Bu stratejiyi de hayata geçirdik” diye konuştu ve tedbirleri şöyle sıraladı:

♦ İlk başta kademeli mesai uygulamasının muhakkak yapılması gerektiğini baştan beri savunuyoruz. Bunun uygulamaya geçmesi çok önemli. Toplu ulaşımdaki kalabalıklaşma önlenmiş olacak, trafik rahatlayacak.

♦ Evde sağlık hizmetlerinde çok ciddi yoğunluk yaşamıştık birinci pik döneminde, çok talep oldu. Evden çıkamayan ve 65 yaş üstü yurttaşların bu isteği karşılamaya devam edeceğiz.


♦ Psiko-Sosyal Destek Hattımız yeniden aktif olarak devam edecek.

♦ Dezenfektan üretimine başlıyoruz. Kullanacağımız dezenfektanı kendimiz üreteceğiz.

♦ Darülaceze ya da yaşlı bakım merkezlerinde dünyaya örnek olan ‘sıfır Covid-19’ vakasıyla başarı öyküsü yazdık. Dünyada en yüksek ölüm oranları yaşlı bakım merkezlerinde olmuştu. 1 Nisan itibariyle hayata geçirdiğimiz kuralları yeniden hayata geçirdik, biraz daha katılaştırdık.

♦ Tüm kamusal alanların, kapalı alanların dezenfeksiyonunu görevimiz tekrar aktif olacak.