Meteoroloji'den yapılan tahminlere göre, Türkiye yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor. Marmara Bölgesi ve İstanbul için turuncu kodlu uyarıda bulunan Meteoroloji, fırtınanın çarşamba gününe kadar sürmesi beklendiğini belirtti. İBB'den de yapılan uyarıda fırtınanın da etkili olacağı vurgulanırken vatandaşların dikkatli olması gerektiği belirtildi.

İstanbul için fırtına ve yağış uyarısı

Meteoroloji ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte yaşanması tahmin edilen yağış ve fırtına ile ilgili uyarı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan tahminlere göre, Türkiye yeni bir soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına giriyor.

Meteoroloji, İstanbul, Marmara ve Kuzey Ege için turuncu kodlu fırtına uyarısı yaptı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan uyarıda, "İstanbul'da beklenen yağışların Pazartesi akşam ve gece saatlerinden itibaren il genelinde yerel kuvvetli (21-50 kg/metrekare) olması bekleniyor. Genellikle yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışların Salı sabah saatlerinden itibaren rüzgarın yönünün kuzeye dönmesi ile birlikte kentin yüksek kesimlerinde (150-200 metre üzeri rakımlı yerler) karla karışık yağmur ve yer yer kar şekline dönüşeceği ve Çarşamba sabah saatlerine kadar etkili olacağı tahmin ediliyor. Ani sel, su baskını, yüksek kesimlerde buzlanma ve don olayı ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denildi.

Rüzgarın, Marmara bölge geneli ile Kuzey Ege’de öğle saatlerinden itibaren güney ve güneybatı yönlerden kuvvetli esmesi bekleniyor. Meteoroloji'nin uyarısına göre fırtanının saatteki hızının yer yer 60-80 kilometreyi bulması bekleniyor.

8 Şubat 2022 Salı günü, Trakya, İç Ege, İç Anadolu'nun batısı, Akdeniz'in yüksek kesimler, Doğu Anadolu Bölgesi kar yağışlı olacak. Batı ve orta Karadeniz, Marmara, Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgesi ise sağanak yağışlı olacak.

Yağışlı hava Çarşamba ve Perşembe günü de etkisini sürdürürken, Cuma günü Türkiye'nin büyük kesiminde güneşli hava kendisini gösterecek.

Salı günü hava sıcaklıklarının; İstanbul'da 6/5, Ankara'da 12/3, Izmir'de 11/11 olması, çarşamba günü İstanbul'da 7/2, Ankara'da 2/1, İzmir'de 10/3 olması, perşembe günü İstanbul'da 9/3, Ankara'da 4/2, Izmir'de 13/5 olması ve cuma günü de İstanbul'da 12/4, Ankara 6/-3 ve İzmir'de 15/4 olması tahmin ediliyor.

İBB'DEN UYARI

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Sözcüsü Murat Ongun da Twitter hesabından uyarı paylaştı.

Ongun paylaşımında, "İstanbul bu akşam saat 18:00 itibari ile Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Fırtınanın hızı saatte 85 km’ye kadar çıkacak ve Çarşamba gününe kadar devam edecek" ifadelerini kullandı.

VALİ YERLİKAYA: 'OKULLARDA, TRAFİKTE VE PARKLARDA TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYALIM'

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya ise sosyal medya hesabından, "Kıymetli hemşehrilerim, Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre İstanbul'da yarın kuvvetli rüzgar ve fırtına bekleniyor. Özellikle okullarda, trafikte ve parklarda tedbiri elden bırakmayalım" ifadelierini kullandı.

AKOM’DAN FIRTINA VE YAĞIŞ UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) de, bugün öğlen saatlerinde başlayan lodosun akşam saatlerinden itibaren etkisini artıracağının; Balkanlar üzerinden gelecek soğuk, fırtınalı ve yağışlı havanın ise çarşamba gününe kadar etkili olacağının tahmin edildiğini duyurdu. İBB ekiplerinin sel ve taşkın riskine karşı önlem aldığı belirtilirken vatandaşlar da fırtına nedeniyle yaşanabilecek ağaç devrilmesi, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı uyarıldı.

AKOM'dan yapılan yazılı açıklamaya göre; öğle saatlerinde başlayan rüzgârın güneyli yönlerden (lodos) kuvvetlenmesi, akşam saatlerinden itibaren ise yer yer fırtına şeklinde (30-60km/s) etkili olması bekleniyor. Lodosun etkisiyle kentte sağanak yağmur geçişleri yaşanabileceği tahmin ediliyor.

İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi geneli, bu akşam 18:00’den sonra da Balkanlar üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisi altına girecek. Hafta ortasına (çarşamba) kadar fırtına (50-85km/s) ile birlikte yer yer kuvvetli (30-60kg/m2) sağanak yağmur geçişlerinin yaşanması bekleniyor.

Yağışların yarın erken saatlerden (01:00) itibaren Silivri, Çatalca ve Arnavutköy ilçelerinden başlayarak etkisini artırması, gün boyu il genelinde poyraz fırtınası (50-85km/s) ile birlikte yer yer kuvvetli şekilde etkili olmaya devam etmesi bekleniyor.

Bugün 11°C’lere kadar yükselmesi beklenen sıcaklıkların, yarın sabah saatlerinden itibaren rüzgârın tekrardan kuzeyli yönlerden kuvvetlenmesi ile birlikte hızla azalarak 5°C’lere kadar gerileyeceği tahmin ediliyor.

İBB ekipleri, dere ve rögar taşmaları, alt geçitler ve alçakta kalan yerlerde su basması, yollarda göllenme olaylarına karşı teyakkuza geçti. Vatandaşlar, fırtına nedeniyle ağaç, direk devrilmesi, çatı ve tabela uçması risklerine karşı uyarılırken olası olumsuz hava koşullarının ulaşımı aksatmaması için de çalışmaların sürdürüldüğü bildirildi.