İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, temmuz ayının başından itibaren pozitif vaka sayılarının yükseldiğini belirterek, "Ama son bir hafta içinde yavaş yavaş düşmeye başladı. Bu birkaç hafta içinde netleşecektir" açıklamasını yaptı.

İstanbul İl Sağlık Müdürü: Covid-19 vakaları son bir hafta içinde yavaş yavaş düşmeye başladı

İstanbul İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, kentte son bir hafta içinde vaka sayılarının yavaş yavaş düşmeye başladığını söyledi.

DHA'ya konuşan Kemal Memişoğlu, Covid-19 salgınındaki son duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Temmuzun başından itibaren vaka sayılarında artış yaşanan İstanbul ve Türkiye'de hastaneye yatışların geçmişteki piklere kıyasla çok az düzeyde kaldığını kaydeden Prof. Dr. Memişoğlu, "Temmuzun başından itibaren pozitif vaka sayıları peyderpey yükseldi. Ama son bir hafta içinde yavaş yavaş düşmeye başladı. Bu birkaç hafta içinde netleşecektir, büyük ihtimalle ağustos ayı ortasından itibaren de yatan hastalarımızda azalma bekliyoruz" diye konuştu.

"Ama şunu net söyleyeyim ki geçmiş piklere göre baktığımızda yatan hasta sayılarındaki grafiğimiz çok düşük düzeylerde kalıyor" diyen Memişoğlu, "Özellikle ekim-kasım gibi yeniden yükselişe geçer mi, önceki piklerden tecrübelerimizle pozitiflik oranlarımız bir daha yükselir mi? Tabii bu artık salgın değil, yaygın bir 'bulaşıcı hastalık' olarak ele almak gerekiyor. Aynı gripteki gibi belki belli dönemlerde yükselişler, düşüşler yaşanacaktır" ifadelerini kullandı.

"ŞÜPHELİ DURUMDA KENDİNİZİ İZOLE EDİN"

"Virüsten nasıl korunacağımızı biliyoruz, hastalıkla nasıl mücadele edeceğimizi de biliyoruz. Gripten nasıl korunuyorsak buna da aynı dikkati göstermemiz gerekiyor" diyerek devam eden Memişoğlu, şunları söyledi: "Temmuz ayının ilk haftasından itibaren pozitif vaka sayılarında görünür bir artış olsa da şu an hastanelerimizi zorlayacak düzeyde bir hasta yatışı henüz yok. Vatandaşlarımızdan talebim, soğuk algınlığı, kırgınlık gibi şüpheli durumlarda kalabalık ortamlarda bulunmayıp test yaptırmaları, pozitif çıkarsa da kendilerini izole etmeleri. Kovid pozitif çıkan 65 yaş üstü riskli kesimin ise 'molnupiravir' etken maddeli ilacı erken dönemde kullanmaya başlaması çok önemli. Zira bu ilaç zamanında başlandığında, hastaneye yatışı yüzde 80-90 oranında önlüyor."

"65 YAŞ ÜSTÜ RİSKLİ GRUP MUTLAKA MOLNUPİRAVİR KULLANSIN"

Özellikle 65 yaş üstü riskli gruptakilerden Covid pozitif çıkanların 'molnupiravir' kullanımına güvenle riayet etmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Memişoğlu, şunları ifade etti:

"Molnupiravir dediğimiz antiviral ilacı mutlaka kullanması gerekiyor bu grup hastalarımızın. Hastaneye yatışları yüzde 80-90 oranında önlediği, bugün elimizde bilimsel kanıtlarla mevcut. Ama erken dönemde kullanılması çok önemli. Pozitif çıktığı andan itibaren kullanması gerekiyor bu grup hastalarımızın. İlacı rahatlıkla temin edebiliyoruz. Ücretsiz olarak da evlerine kadar gönderiyoruz. Bazen kullanma ve tereddütler ile karşılaşıyoruz. Ama risk grubundaki insanların erken dönemde bu ilacı kullanması çok çok önemli. Aynı aşı gibi, erken dönemde bu ilaç kullanıldığı takdirde, risk grubundaki vatandaşlarımızın hastalığı ağır geçirmesini önlüyor. Zaten doktorumuzun tavsiyesi doğrultusunda kullanacaklar ilaçlarını. Şu anda İstanbul için molnupiravir dağıtımı ile ilgili herhangi bir sıkıntı yok. Herkese ulaştırabiliriz talep edildiği sürece. Hatta biz, Kovid pozitif çıkan büyüklerimizi (ilçe sağlık müdürlüğü aracılığı ile) aratıp bu ilaç konusunda teşvik etmeye de çalışıyoruz. Aynı aşı gibi, yani aşı hatırlatma dozları gibi bu ilacın da erken dönemde kullanımı çok önemli."