İstanbul-İzmir Otoyolu’nun kamyonlara maliyeti dudak uçuklatıyor

Havva Gümüşkaya

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı İstanbul-İzmir Otoyolu’nun gidiş-dönüş maliyeti son günlerin en çok merak edilen konusu oldu. Otomobil için hesaplanan maliyetler tepki çekerken yük taşıma araçlarının yolu kullanma bedelleri de dudak uçuklatıyor.

Yapımına başlandığı ilk günden bu yana İstanbul-İzmir arasını 3,5 saate indireceği iddia edilse de açılışın ardından yapılan test sürüşlerinde yolun yaklaşık 5 saat sürdüğü ortaya çıktı. Otomobili ile İstanbul’dan İzmir’e giden yurttaşa doğrudan gidiş-dönüş maliyeti yaklaşık 512,6 TL. Peki yük taşıyan bir kamyon için maliyeti ne kadar?

İstanbul’dan 3. köprüyü kullanma zorunluluğu olan yük taşıyan bir kamyonun gidiş-dönüş yol+ köprü bedeli bin 429,8 TL olarak hesaplanıyor. Bir kamyonun 100 km’de ortalama 17-25 litre arası mazot yaktığı düşünülürse ortalama mazot maliyeti 100 km’de 134 TL oluyor. 426 km’lik yolda ise 570 TL’ye kadar çıkıyor. Gidiş-dönüş mazot maliyeti bin 140 TL.

Astarı yüzünden pahalı

493,1 km olan İstanbul-İzmir arasını 426 km’ye indiren yolda sürücülerin mazot tasarrufu yapacağı iddia ediliyor ancak bu koşullarda astarı yüzünden pahalı oluyor. 493,1 km’lik yolda 660,7 TL’lik yakıt masrafı oluyor. Böylelikle gidiş- dönüş yakıt masrafı yaklaşık olarak bin 321.4 TL. Görünürde 181,4 TL’lik bir yakıt tasarrufu var.

Ancak İstanbul- İzmir Otoyolu’nun yük taşıyan bir kamyona maliyeti karayolu bedeli + yakıt tutarı ile ortalama bir hesapla 2 bin TL’yi buluyor. Bu bedel treyler taşımacılığında daha da artıyor.

istanbul-izmir-otoyolu-nun-kamyonlara-maliyeti-dudak-ucuklatiyor-610662-1.

Yapımına 9 yıl önce başlanmıştı

2010 yılında başlayan, 8 saat süren İstanbul ile İzmir arasındaki yolculuk süresini 3,5 saate düşüreceği iddia edilen projenin 234 kilometrelik kısmı daha önceden açılmıştı. Bu kapsamda Osmangazi Köprüsü ile birlikte Gebze-Bursa, Balıkesir Kuzey- Batı kavşağı ile Akhisar Kavşağı- İzmir arası yol hizmete girmişti.

Yolun hizmete girmeyen Bursa Batı Kavşağı- Balıkesir Kuzey Kavşağı ile Balıkesir Batı Kavşağı- Akhisar Kavşağı arasındaki toplam 192 kilometrelik yol, Bursa'da, Erdoğan'ın katıldığı programla açıldı.