İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği, iktidarın başörtüsüne ilişkin anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklama yaptı. "Laiklik ilkesi, kadın haklarının güvencesidir" denilen açıklamada, "Laikliği ortadan kaldıracak Anayasa değişikliğine 'hayır' diyoruz. Bu geri gidişe dur demek için muhalefet partilerini, tüm kişi, kurum ve kuruluşları el ele vermeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği: Anayasa değişikliğine 'hayır' diyoruz

İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesinin Kabulünün 43. yılına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

"Birleşmiş Milletler Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi (CEDAW) 18 Aralık 1979 tarihinde kabul edildi" hatırlatmasında bulunulan açıklamada, "Türkiye, Sözleşmeyi 1985 yılında onayladı ve yasalardan ve yaşamın her alanından kadınlara karşı ayrımcılıkları kaldırmayı ve toplumsal cinsiyet eşitliğini yaşama geçirmeyi taahhüt etti" denildi.

Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "Türkiye, kadını birey olarak görmeyen bir anlayışla yönetildikçe, yasalarda eşit haklar yer alsa da, yaşama geçirilemiyor. Kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, 4+4+4 eğitim sisteminin yol açtığı çocuk yaşta evlendirmeler görmezden geliniyor. Kadın Hakları, Çocuk Hakları, Anayasa ve Medeni Kanun yok sayılıyor."

"Günümüzde kadınlara karşı ayrımcılığın söylemde ve eylemde giderek arttığına; yasa değişikliğiyle eşit haklar kaldırılmaya çalışılılıyor, kamuoyunu uyarıyoruz" denilen açıklamada, şunları kaydedildi:

"Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Kaldırılması Sözleşmesi’nden ve uluslararası hukuktan doğan taahhütlerin yerine getirilmesini ve yaşamın her alanında eşit hak - eşit temsilin ve gerçek demokrasinin yaşama geçirilmesi istiyoruz. “Kadın Erkek Eşitliği, Bir Demokrasi Meselesi” diyoruz. Laiklik olmadan demokrasi olmaz. Laiklik ilkesi, kadın haklarının güvencesidir. Laikliği ortadan kaldıracak Anayasa değişikliğine 'hayır' diyoruz. Bu geri gidişe dur demek için muhalefet partilerini, tüm kişi, kurum ve kuruluşları el ele vermeye çağırıyoruz."