İstanbul Kent Savunması, Sur’daki yıkımın “haber verici” boyutuna dikkat çekerek, “Sur giderse, Taksim, Kızılay, Üsküdar ve Eminönü de gider” dedi

İstanbul Kent Savunması: Sur giderse, Kızılay, Taksim, Üsküdar da gider

İstanbul Kent Savunması, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde yürütülen yıkım ve zorla tahliye operasyonlarının durdurulmasını istedi. Kent Savunması’ndan yapılan yazılı açıklamada, Sur’un özgün kimliği ve tarihi dokusunun önemli hasarlar gördüğü kaydedilirken, “Sur giderse, Kızılay, Eminönü, Taksim, Üsküdar vb. merkezler de gider. Bu yönüyle Sur eşi benzeri görülmemiş bir talanın da habercisidir” denildi.

İstanbul Kent Savunması açıklamasından öne çıkan noktalar şöyle:

“Anlaşılan, Sur’u turistik bir markaya dönüştürmek üzere kollarını sıvayan iktidar, bir kenti kent yapan insanlarını zorla tahliyelerle mahallelerinden kovarak işe başlamak istemektedir. Yüzde 82’si kamulaştırılan Sur, iktidarın kendi ideolojisi ve dünya görüşü doğrultusunda yeni baştan inşa edilirken, yandaş inşaat ve emlak şirketleri de karlarına kar katacaktır. Nitekim, Bakan Özhaseki, Sur’un yeniden ihya edileceğini ve burasının turizm açısından önemli bir destinasyon merkezi yapılacağını belirterek hükümetin Sur için 2 milyar lira harcayacağını da duyurmuştur.

“Birçok kez gördüğümüz üzere, siyasi iktidar, ne zaman hukuksuz bir uygulamaya başvursa, bunu olağanlaştırmakta, genişletmekte ve böylece gelecekteki hukuksuzlukların da yolunu açmaktadır. Sur’daki süreç, ülkedeki şehir merkezlerinin acele kamulaştırma altına alınacağı, sakinlerinin zorla tahliyelerle yerlerinden edilecekleri ilerdeki uygulamalara zemin yaratmaktadır. Sur giderse, Kızılay, Eminönü, Taksim, Üsküdar vb. merkezler de gider. Bu yönüyle Sur eşi benzeri görülmemiş bir talanın da habercisidir. Bu talanın önüne geçilmesi için açılan davalar takibimizdedir.

“Sur’da yıkımlar ve ilk görüşte insan hakkı ihlali sayılan zorla tahliyeler durdurulsun.”