Türkiye’nin taraf olduğu İstanbul Sözleşmesi'nden Erdoğan imzalı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekilmesine yönelik tepkiler devam ediyor. Kartal’da bir araya gelen kadınlar, İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

"İstanbul Sözleşmesi’nden değil hayatlarımızdan ellerinizi çekin!"

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gece yarısı kararıyla Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına karşı kadınlar günlerdir sokakta. Ülkenin dört bir yanında protestolara devam eden kadınlar, Kartal’dan “İstanbul Sözleşmesi’nden değil yolumuzdan, hayatlarımızdan, haklarımızdan ellerinizi çekin!” diye seslendi.

Türkiye, AKP ve gerici çevrelerin hedef haline getirdiği İstanbul Sözleşmesi'nden AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla ayrılmıştı.

istanbul-sozlesmesi-nden-degil-hayatlarimizdan-haklarimizdan-ellerinizi-cekin-856543-1.

istanbul-sozlesmesi-nden-degil-hayatlarimizdan-haklarimizdan-ellerinizi-cekin-856544-1.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ KADINLAR İÇİN NEDEN HAYATİ ÖNEME SAHİPTİR?

11 Mayıs 2011 tarihinde İstanbul’da gerçekleşen Avrupa Konseyi Bakanlar Kurulu toplantısında imzaya açılan ve ilk olarak Türkiye’nin imzacı olduğu İstanbul Sözleşmesi, 2014 yılından beri yürürlükte. Ancak yükümlülükleri gerektiği gibi yerine getirilmiyor.

Kadına yönelik erkek şiddetinin önlenmesi noktasında kadınlar için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi, AKP iktidarı ve yandaş medya tarafından sık sık hedef alınıyor.

İstanbul Sözleşmesi’nin amacı:

►Kadınların güçlendirilmesi yolu dahil, kadın ile erkek arasındaki temel eşitliği teşvik etmek, taraf devletlerin yetkililerine, görevlilerine, kurum ve kuruluşlarına kadına yönelik şiddetle mücadele yükümlülüklerine uygun davranmalarını sağlamaları, cinsiyete duyarlı politikalar geliştirmeleri, şiddeti önlemede ve mücadelede bütüncül politikaların uygulanması,

►Kadına yönelik şiddetle mücadele alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütleriyle etkin işbirliği tesisi, özel sektör ve medyanın kadına yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla politika hazırlamalarını teşvik etmeyi,

►Şiddet eylemlerinin tekrarlanmasından korumak amacıyla gerekli hukuki ve diğer tedbirleri almayı, şiddete maruz kalanın şiddet gösterenden tazminat talep etmesini sağlamak üzere hukuki tedbirleri almayı şart koşar.