İstanbul Sözleşmesi’ni uygulamak zorundasınız!

BirGün/KADIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tek imzasıyla 20 Mart’ta feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin 1 Temmuz’da sona ereceğine ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Cumhurbaşkanı Kararı'nda, “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi'nin Türkiye Cumhuriyeti bakımından sona erme tarihinin 1 Temmuz 2021 olarak tespit edilmesine karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı. Söz konusu karar, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3’üncü maddesi gereğince verildi. Çok sayıda siyasi parti ve baro, İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çekilmesi kararının iptali için Danıştay'a başvurmuştu.

Kadınların haftalardır fesih kararına karşı direnişi sürerken kadına yönelik şiddetin önlenmesi ve şiddetle mücadele edilmesini yükümlü kılan İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin karara tepki büyük oldu.

Nar Kadın Dayanışması tarafından yapılan açıklamada, karara şöyle tepki gösterildi: “Bu karanlığa karşı hep beraber mücadele etmeye ve yaşamlarımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz! Yaşamlarımız ve aydınlık bizim!”

Feminist Avukat Hülya Gülbahar, çekilme kararının yok hükmünde olduğuna dikkat çekerek “Kendine güvenen kanun çıkarır. Demek ki var bir korku” dedi. HDP ise yaptığı açıklamada, “Sözleşme’nin amaçlarından biri, kadına yönelik şiddeti ve ev içi şiddeti önlemek, kovuşturmak ve ortadan kaldırmaktır. Her zaman olduğu gibi 1 Temmuz'da da sokaktayız” ifadelerini kullandı.

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka şu açıklamayı yaptı: “Bu resmen yargıya talimat vermektir. Neden Meclis’e getirmekten korkuyorsunuz?”

Türkiye kadın Dernekleri Federasyonu açıklamasında ise “Yargıya intikal etmiş bir konuda karar almaya devam etmek yargıya etki etmektir. Hukuksuzluktur” denildi.