Kadınlar, Türkiye’nin, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi’nden ayrılmasına tepki gösteriyor. Kadınlar bu karardan bir an önce geri dönülmesini belirterek, “Bu sözleşmeden vazgeçmiyoruz” dedi. CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, "Milyonlarca kadının çığlığını, adalet mücadelesini görmeyip kadın katillerini, tacizcileri aklayanlar öldürülen kadınların kanını da ellerinde taşımaktadır" ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine kadınlar tepkili: “Öldürülen her kadının sorumlusu AKP iktidarıdır"

Berkay SAĞOL

Türkiye, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla iktidar ve gerici çevreler tarafından hedef haline getirilen İstanbul Sözleşmesi'nden ayrıldı. Kadınlar için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılmasına kadınlar tepkili.

TMMOB İKK Kadın Çalışma Grubu Sözcüsü Gülefer Mete, “11 Mayıs 2011 yılında imzaladığımız; Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi ya da bilinen adıyla İstanbul Sözleşmesi, kadına ve aile içi şiddeti önlemek ve bununla mücadele etmek için olmazsa olmaz kuralları ve devletlerin bu konudaki yükümlülüklerini belirleyen uluslararası bir insan hakları sözleşmesidir. Aklın ve hukukun devre dışı bırakılarak, bir oldu-bitti ile İstanbul Sözleşmesinden çekilme kararını kabul etmiyoruz ve İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması talebimizden vazgeçmiyoruz” diye konuştu.

KABUL ETMİYORUZ

Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Helil İnay Kınay da, "Ülkemizde her gün kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve mobbing haberleriyle uyanıyoruz. Kadına yönelik şiddet ve cinayet haberleri devam ediyor. Yapılan araştırmalar şiddetin en çok aile içinden, kadına en yakından geldiğini ortaya koyuyor. İstanbul Sözleşmesi uluslararası platformlarda onaylanmış ve bu anlamda kadına yönelik şiddete karşı hiçbir ayrım gözetmeden, bu mücadelede en önemli etkendir. İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasını TMMOB olarak da TMMOB'lu kadınlar olarak da kabul etmiyoruz" diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Av. Sevda Erdan Kılıç, sözleşmenin ilk imzacısı olan Türkiye’nin bu sözleşmeyi tam ve etkin uygulamak yerine sözleşmeden çekilmesinin ülkemiz adına utanç verici olduğunu belirterek, "Milyonlarca kadının çığlığını, adalet mücadelesini görmeyip kadın katillerini, tacizcileri aklayanlar öldürülen kadınların kanını da ellerinde taşımaktadır" dedi.

MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, “Kadınların yaşamı için hayati öneme sahip olan İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kaygı vericidir. Umutsuzluğa kapılmadan mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz" diye konuştu.

Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, "Güçlü ve özgür kadınların mücadelesiyle kazanılan hakları bir kişinin imzasıyla kaybetmeyeceğiz. Meclisi ve Anayasayı yok sayarak erkek şiddetini kollayamazsınız, kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesini bastıramazsınız" ifadelerini kullandı.