İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Danıştay'a davalar açılıyor. YARSAV eski Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun ardından Antalya, Ankara ve İstanbul Barosu da dava açtığını duyurdu.

İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Danıştay'da dava açıldı

HABER MERKEZİ

Türkiye'nin AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine yönelik tepkiler sürüyor.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı mahkemeye taşındı. Danıştay'da dava açıldığını duyuran eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, 'boş dilekçe örneği' paylaştı.

"Dün bir TV programında yaptığım çağrı üzerine bir müvekkilimin adına İstanbul Sözleşmesi hakkında Danıştay'da dava açılmıştır" ifadesini kullanan Eminağaoğlu, boş dilekçe örneği de paylaştı.

ANTALYA BAROSU'NDAN DAVA

Antalya Barosu, İstanbul Sözleşmesi'nin Cumhurbaşkanlığı kararıyla feshedilmesine karşı Danıştay'da dava açtı.

Konuya ilişkin açıklama yapan Baro, şu ifadelere yer verdi:

"Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesine ve bunlarla mücadeleye ilişkin bir insan hakları sözleşmesi olan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmeye ilişkin Cumhurbaşkanı kararının öncelikle yürütmesinin durdurulması, yargılamanın duruşmalı olarak yapılması ve yargılama sonunda da yok hükmünde olduğunun tespit edilerek iptal edilmesi ve ayrıca söz konusu kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin 3. Maddesinin 1.ve 3. Fıkralarının Anayasa’ya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz yoluna başvurulması istemiyle Danıştay’da dava açılmıştır"

Antalya Barosu açıklamayı şöyle sonlandırdı:

Uluslararası sözleşmeler ve Anayasayla güvence altına alınan ve insan onurunu somutlaştıran hak ve özgürlüklere aykırı olan, kendi Anayasa hukukumuzu bile ihlal eden dava konusu Cumhurbaşkanı kararına karşı, demokrasi, hukuk devleti ve insan hakları uğruna mücadelemiz sürecektir.

istanbul-sozlesmesi-nin-feshedilmesine-karsi-danistay-da-dava-acildi-855507-1.

ANKARA VE İSTANBUL BAROSU DA DAVA AÇTI

Ankara ve İstanbul Barosu da İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı dava açtı.

Konuya ilişkin Ankara Barosu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Baromuz tarafından, kamuoyunda İstanbul Sözleşmesi olarak bilinen “Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi”nin 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3 üncü maddesine dayanılarak feshedilmesine dair “19.03.2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı”nın; fonksiyon gasbı nedeniyle yok hükmünde olduğu ve Anayasanın 104. maddesine aykırılık taşıdığı iddiası ile Danıştay’da dava açılmıştır. Dava dilekçesinde, ayrıca dava konusu kararın dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin ilgili kısımlarının Anayasaya aykırılığı itirazında da bulunulmuştur. Dava, Danıştay 10. Dairesinin 2021/1493 E. Sayılı dosyasında görülecektir.

KARAR DA KARARNAME DE ANAYASA’YA AYKIRI

Ankara Barosu’nun dava dilekçesinde Erdoğan tarafından alınan ‘çekilme’ kararının Anayasa’ya aykırı olduğu, “Anayasa’nın 90. maddesinde açıkça ‘kanun’ hükmünde olduğu belirtilen uluslararası sözleşmelere ilişkin tasarruf yetkisinin yasama organı olan TBMM’de olduğu açıktır. Ancak dava konusu işlemin dayanağı olan 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. maddesinin birinci ve üçüncü fıkrası ile ‘bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme’ ve üçüncü fıkrasında yer alan ‘uygulanmasının durdurulduğu ve sona erdiği tarihler; Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunarak Resmî Gazete’de yayımlanır’ şeklinde ifade edilen yetkilerinin, Anayasanın 90. maddesine aykırı olarak kanun niteliğinde olan uluslararası sözleşmelerle ilgili olarak tasarruf yetkisinin, tek başına yürütmenin başı olan Cumhurbaşkanına verilmiş olması açıkça Anayasaya aykırılık teşkil etmektedir” ifadeleriyle açıklandı.
Baro, dava konusu işlemin, “fonksiyon gaspı sonucu ortaya çıkmış yok hükmünde bir işlem” olduğunu vurgulandı.

Dilekçede anlatılan gerekçelerle Ankara Barosu, ilgili Cumhurbaşkanı Kararı’nın yürütmesinin durdurulması ve ‘yok hükmünde’ olduğu tespitiyle iptali, 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 3. Maddesinin birinci fıkrasında ve üçüncü fıkrasında yer alan “bunların hükümlerinin uygulanmasını durdurma ve bunları sona erdirme” ve üçüncü fıkrasında yer alan “uygulanmasının durdurulduğu ve sona erdiği tarihler; Cumhurbaşkanı kararı ile tespit olunarak Resmî Gazete’de yayımlanır” ibarelerinin Anayasa’ya aykırılığı nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne itiraz başvurusu yapılması talep edildi.

AVUKAT SEDEF ERKEN: DAVAMI AÇTIM

Cumhurbaşkanı kararıyla sözleşmeden çıkılmasına karşı dava açan Avukat Sedef Erken ise sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Davamı açtım, tüm kadınlar açsın diyeceğim ama memlekette basit bir davayı açmanın bedeli bile çok yüksek. 600 TL para ödedim, diğer bedeller de cabası” ifadelerini kullandı. Erken, "Yalnız bu dava işlerinde kazanma garantisi yok, risk alıyoruz, hele de şu dönemde, bu konuda" diyerek dilekçe örneğini paylaştı.