İTO'nun 2023 yılı Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri'nde kazananlar belli oldu. Gazetemiz BirGün'ün muhabirlerinden İsmail Arı, “Hastane hurdalık oldu” başlıklı haberiyle Gazete Haber-Araştırma Övgüye Değer Haber Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

İstanbul Tabip Odası’ndan BirGün'e ödül

HABER MERKEZİ

İstanbul Tabip Odası’nın (İTO) her yıl düzenlediği Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri’nin kazananları belli oldu. BirGün, bu yıl da ödüle layık gördü.

Gazetemizin muhabirlerinden İsmail Arı, 28 Ocak 2022 tarihinde yayımlanan “Hastane hurdalık oldu” başlıklı haberiyle Gazete Haber-Araştırma Övgüye Değer Haber Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü.

Haberin ödüle layık görülmesinin gerekçesi ise "15 Temmuz sonrası 33 Askeri Hastanenin kapatılmasının ardından kamu kaynaklarının gözden çıkarılması ve yapılacak yeni hastaneler için rant alanı yaratılmasını çarpıcı bir dille işlemesi sebebiyle" şeklinde açıklandı.

Ödül töreni 18 Mart Cumartesi günü 11.45 - 13.00 saatleri arasında Beşiktaş Mustafa Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri’nin kazananları şu şekilde:

GAZETE HABER-ARAŞTIRMA ÖVGÜYE DEĞER HABER JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

İsmail Arı
“Hastane Hurdalık Oldu” (BirGün Gazetesi)
Gerekçe: 15 Temmuz sonrası 33 Askeri Hastanenin kapatılmasının ardından kamu kaynaklarının gözden çıkarılması ve yapılacak yeni hastaneler için rant alanı yaratılmasını çarpıcı bir dille işlemesi sebebiyle.

GAZETE HABER ÖDÜLÜ

Eylem Nazlıer
“Hastane Randevusu Karaborsada” (Evrensel Gazetesi)
Gerekçe: Türkiye’de sağlık politikalarının çöküşünü ve hastaların sağlığa ulaşması için kurulan rant düzenini gün yüzüne çıkarması sebebiyle.

GAZETE ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

Vural Nasuhbeyoğlu
“Sistem Çöküyor, Şiddet Büyüyor” başlıklı 5 günlük dosya haberi (Evrensel Gazetesi)
Gerekçe: Sağlıkta şiddetin, alanda çalışan tüm sağlık emekçilerini kapsadığını ayrıntılı biçimde yapılan röportajlarla ortaya koyan kapsayıcı ve derin bir araştırma olması sebebiyle.

RADYO PROGRAMI – PODCAST ÖDÜLÜ

Nilay Örnek
“Nasıl Olunur?” adlı podcasti Dr. Cem TERZİ bölümü
Gerekçe: Hekim hasta ilişkilerini ve sağlıkta şiddeti sağlıkta dönüşüm politikası ile ele alarak toplumdaki izdüşümünü gösteren akıcı yayını sebebiyle.

TELEVİZYON HABER-ARAŞTIRMA ÖDÜLÜ

Meral Danyıldız
“Yasadışı Kürtaj” (Artı TV)
Gerekçe: Yasal kürtaj hakkının hiçe sayılması ve kişisel verilerin korunması kanununa aykırı biçimde bilgilerin internet arama motoru aracılığıyla şirketlere verilmesi hakkında çarpıcı haberi nedeniyle.

INTERNET HABER-ARAŞTIRMA ÖVGÜYE DEĞER HABER JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ:

Mesude Erşan
“Türkiye’de hekimlik yapmaktansa İsviçre’de kebapçıda çalışıyor” (Diken)
Gerekçe: Halkın gözünde hekimlik mesleğinin değersizleşmesi, yok sayılması, gelecek ve maddi kaygılar, sıkıntılara rağmen idari açıdan huzurlu bir ortamdan giderek uzaklaşılması ve sağlık sistemindeki sorunlardan kaynaklı her geçen yıl artan hekim göçünü somut hikâye üzerinden aktarımı sebebiyle.

KÖŞE YAZISI ÖDÜLÜ

Çiğdem Toker
2022 yılında sağlık alanında yazdığı köşe yazıları
Gerekçe: Şehir Hastaneleri konusunda ısrarlı takibi ve kamu kaynaklarının bir grup şirkete aktarılması ile ilgili sürdürdüğü mücadeleci gazetecilik örneği sebebiyle.

TELEVİZYON – İNTERNET PROGRAMI ÖDÜLÜ

Kübra Kırımlı
Sağlık Olsun Programı (Evrensel TV)
Gerekçe: Haber takibi, programın içeriğinin gündeme uygunluğu ve meseleyi derinlikli inceleme biçimiyle başarılı bir habercilik örneği sergilemesi sebebiyle.

KARİKATÜR ÖDÜLÜ

Sefer Selvi

“Bırakın Gitsinler” karikatürü (Evrensel Gazetesi)
Gerekçe: Sağlıkta şiddet ve son yıllarda gittikçe artan hekim göçünü mizahi bakış açısıyla işleyen ve Evrensel Gazetesinde yayımlanan karikatürü nedeniyle.

JÜRİ ÖZEL ÖDÜLÜ

Uğur Şahin Umman
İletişim Yayıncılık
“Çalışma Acısı” adlı kitabı (Haziran 2022)
Gerekçe: Türkiye'de yaygın olarak kullanılmasa da neoliberal dönemde fenomen haline gelen “Çalışma Acısı” kavramını; İş Cinayetleri, Meslek Hastalıkları, Güvencesizlik ve Mobbing başlıklarıyla sahanın içinden görünür kılan, hayatını kazanmaya çalışırken, bedensel ve ruhsal sağlığı ve hayatı kaybetmenin olağanlaştırılmamasına verdiği katkı, uçaktan okula, madendenşantiyeye, bankadan hastaneye, film setinden plazaya, gazeteden eve farklı işyerlerinde ölüm, hastalık, stres, tükenmişlik, depresyon yaratan çalışma düzenine çarpıcı bir ayna tutması sebebiyle.

Dr. Ali Özyurt Basında Sağlık Ödülleri’nin jüri üyeleri:

• Sibel Güneş – Türkiye Gazeteciler Cemiyeti adına
• Nuray Karagöz – Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği adına
• Dilek Dindar – Görsel Medya Temsilcisi
• Sevda Karaca – Yazılı Medya Temsilcisi
• Dr. Ertuğrul Oruç – İstanbul Tabip Odası adına