Google Play Store
App Store

İTO Covid-19 İzleme Kurulu tarafından hazırlanan kasım ayı raporu yayımlandı. Raporda, "İstanbul’da birçok hastanede hastaların acil servislerde yatış sırası beklerken can verdiği ve hekimlerin de hastalar arasında seçim yapmaya zorlandığı” ifade edildi.

İstanbul Tabip Odası'ndan çarpıcı rapor: Hastalar sıra beklerken can veriyor

Yaren ÇOLAK

Koronavirüs salgınında Türkiye’de dokuzuncu aya gelindi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıkladığı verilere göre Türkiye yeni vaka sayılarıyla Avrupa’da birinci, dünyada ise dördüncü sırada. Öte yandan bakanlığın açıkladığı verilerin gerçeğin yalnızca bir kısmını yansıttığını belirten İstanbul Tabip Odası (İTO), pandemi sürecinde İstanbul’daki sağlık hizmetlerinin durumuyla ilgili kasım ayı raporunu yayımladı. İTO Covid-19 İzleme Kurulu tarafından hazırlanan raporda, salgının geçm aylara göre daha da vahim durumda olduğu vurgulandı.

Düzenlenen basın toplantısında raporu açıklayan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu, “Şu anda alınan önlemler çok yetersizdir ve bu haliyle sağlık kurumlarının bu yükü taşıması mümkün değildir. İstanbul’da birçok hastanede hastalar acil servislerde yatış sırası beklerken can vermekte, hekimler ise hastalar arasında seçim yapmaya zorlanmaktadır” dedi.

SAĞLIK BAKANI DURUMA SEYİRCİ

Sağlık Bakanı’nın yaptığı açıklamaların aksine İstanbul’da çok ciddi bir yoğun bakım yatağı sıkıntısı yaşandığını da belirten Ömeroğlu, "Özel hastane patronları bu salgın günlerinde dahi kendi kârlarının peşinde koşmakta. Sağlık kurumları ihtiyaca cevap veremez ve özel hastane patronları para ödeyemeyen vatandaşları hastanelerine kabul etmezken kendisi de hastane patronu olan Sağlık Bakanı Koca duruma seyirci kalmakta” ifadelerini kullandı.

istanbul-tabip-odasi-ndan-carpici-rapor-hastalar-sira-beklerken-can-veriyor-811754-1.

Salgında yaşanan vaka artışı nedeniyle sağlıkçıların iş yüklerinin de arttığına dikkat çeken Ömeroğlu, “Bu süreçte hastanelerden sağlık hizmeti alamayan yurttaşlar aile sağlığı merkezlerine yönelmekte, iş yükü giderek daha fazla artmaktadır. Öte yandan filyasyon ekipleri geceli gündüzlü çalışmalarına rağmen devasa sayılara ulaşan temaslı takiplerini yapmaya yetişememektedir” diye konuştu.

ALINAN TEDBİRLER YETERLİ DEĞİL

"Yarım tedbir yetmez tam kapanma şart" diye Ömeroğlu sözlerini şöyle noktaladı: “Baştan bu yana ısrarla söylediğimiz gibi iki ila dört hafta boyunca temel/zorunlu/acil mal ve hizmetler dışındaki bütün işlerde üretim durdurulmadan vaka ve ölüm sayılarının istenilen ölçüde düşürülüp salgının kontrol altına alınması mümkün değildir. Dün açıklanan tedbirlerde ise üretimin durdurulmasından söz dahi edilmemekte; dahası, “üretim, tedarik, lojistik gibi genelgede yer alacak sektörler”in kapsam dışında olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle alınan tedbirlerin salgının ulaştığı durum karşısında yeterli olduğunu söylemek mümkün değildir.”