Navigasyon uygulaması Yandex, 2015’in Ocak ayından 2017’nin Aralık ayına kadar İstanbul’da 3 yıl boyunca gerçekleşen trafik verilerini inceledi, elde ettiği analizin çıktılarını paylaştı

İstanbul trafiğinin  3 yıllık röntgeni

ERSOY YAŞAR - ersoy@otosafari.com - @ersysr
www.otosafari.com - www.youtube.com/otosafari

Analize göre, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli, İstanbul’un trafiğine olumlu yönde etki etti. Sürücüler 2015’e göre 2017’de daha az trafik yoğunluğu yaşarken, ortalama hız ise yoğun akşam saatlerinde yüzde 2, gün ortasında yüzde 5 oranında yükseldi. Elde edilen verilere göre İstanbul’da hafta sonu Cumartesi günleri Pazartesi günlerini geride bırakacak bir trafik yoğunluğu yaşanıyor. Pazartesi ve Salı günleri sabah trafiği, Cuma günleri ise akşam trafiği en yoğun saatler olarak dikkat çekiyor.

Avrasya Tüneli’nin açılması, Kuzey Çevre Otoyolu’nun ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün hayata geçirilmesi, şehrin merkezinde Şişli ve Beşiktaş ilçelerindeki ana yol ve köprülerin geçmişe göre biraz daha rahatlamasını sağladı. 2015’ten 2017’ye gelindiğinde hafta sonu trafiği de değişti; ortalama hız akşam ve gün ortasında yüzde 3 artarken, sabah saatlerinde yüzde 1 oranında azaldı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yıl sonu verilerine göre İstanbul’da binek araç sayısı ise 2015-2017 döneminde yılda ortalama yüzde 7 artış gösterdi. 2017’de 2 milyon 810 binden fazla araç trafiğe çıktı. Araç sayısının artmasına karşın yoğunluğun azalması ve ortalama hızın yükselmesi dikkat çekti.

Analize göre 2017’nin sonunda, İstanbul’da hafta içi günlerinde trafik yoğunluğu sabah 07.00’den 09.00’a kadar yaklaşık 2 saat sürdüğü tespit edildi. Yoğunluğun gün ortasında aşama aşama düştüğü ve akşam trafiği yoğunluğunun ise genellikle saat 16.00’dan sonra tırmanmaya başladığı gözlemlendi. Akşam yoğunluğu toplam süre olarak sabah saatlerinden 1 saat daha uzun sürerken akşamları iş merkezlerinden aynı anda çıkan çok sayıda araç, trafiğin tıkanmasına neden oluyor.

Hafta sonları trafik yoğunluğu sabahtan akşama kadar yavaş yavaş artarken 19.00-20.00 saatlerinde ise hızla düşmeye başladı. Cumartesi günleri ortalama trafik puanının pazartesi günlerinden daha yüksek olması da dikkat çekti. Cumartesi günü yollar hafta içi herhangi bir güne göre daha yoğun olurken, Pazar günleri ise trafik açısından en rahat gün olarak gözlemlendi.

Hava koşulları İstanbul’un trafik durumunu etkileyen en önemli faktörlerden biri olarak dikkat çekti. Örneğin, yoğun kar yağışı nedeniyle 17 Şubat 2015 ve 6 Ocak 2017 tarihleri, son 3 yıllık dönemde trafiğin en çok tıkandığı günler oldu.

Ulusal bayramlar, hafta sonları veya dini bayramlar ile birleştiğinde, insanlar toplu olarak seyahat etmeye başladıkları için tatil başlangıcının bir önceki gününde trafikte artış ve ardından bir düşüş yaşandı.

2015’te 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Cuma gününe denk gelmesiyle 30 Nisan’daki trafik puanı 3 yıllık dönemin en yüksek zirveleri arasında yer aldı. Her yılın en düşük trafik puanları ise 1 Ocak günlerinde görüldü.

2016’nın Kurban Bayramı tatili günlerinde ve 2017’de 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 95. yıl dönümünde trafik yoğunluğu çok önemli oranda azalarak sürücülerin yollarda rahat bir nefes almasını sağladı.