İstanbul’u kriz vurdu
İstanbul İstatistik Ofisi’nin verilerine göre mega kentte son iki yılda istidam yaklaşık 500 bin kişi azaldı. Enflasyon ve karantinalarla düşen gelir, İstanbulluların ekonomisini zorlamaya devam ediyor.
Fotoğraf: Twitter/@driftwoodxx
Ekonomi Servisi
İstanbul İstatistik Ofisi, “Son Verilerle İstanbul Ekonomisi” raporunun 2021 yılı birinci çeyrek sonuçlarını yayımladı. Rapora göre İstanbul, 232 milyar dolarlık gayri safi hasılası ile dünyadaki birçok ülkeden daha büyük bir ekonomiye sahip. Ancak 2019 yılında kişi başı gelir, 5 bin dolardan fazla düşerek on yıl öncesine geriledi. Pandemi sürecinden ise en fazla hizmet sektörü etkilendi.Rapora göre Türkiye ekonomisinin yüzde 31’ini oluşturan İstanbul'daki dinamizm ülkenin geri kalanını etkiliyor.
Pandemi, şirket ve sektörel yapıları farklı şekillerde etkiledi. Hizmet sektörünün İstanbul’daki ağırlığı göz önüne alındığında, pandeminin orantısal olarak İstanbul ekonomisini daha fazla etkileme ihtimali ortaya çıktı. Yükselmeye devam eden enflasyon ve karantinalarla düşen gelir, İstanbulluların ekonomisini zorlamaya devam ediyor.
SON İKİ YILDIR İSTİHDAM DÜŞÜYOR
Türkiye genelinde olduğu gibi İstanbul’un da istihdam kapasitesi son 2 yıldır düşüyor. 2005-2018 arası, İstanbul’da istihdam edilen kişi sayısı 2 milyonun üzerinde arttı. 2018’den beri, İstanbul’da istihdam edilen kişi sayısında düşüş görülüyor. Özellikle Covid-19 pandemisi ile istihdam edilen kişi sayısında düşüş hızlandı. 2020’deki istihdam düşüşünden en fazla 15-24 yaş grubundakiler, düşük eğitim grubundakiler, 10 kişiden az kişinin çalıştığı işyerindekiler ve kayıt dışı çalışanlar etkilendi.
ENFLASYON YÜKSELDİ ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ
İstanbul’da en çok temel ihtiyaç grubunda yer alan ürünlerin fiyatları arttı. Koronavirüs salgınında esnafın gelirinde yüksek oranda düşüşler meydana geldi.
Enflasyon artışı, esnaf gelirlerindeki düşüş ve geniş tabanlı işsizlikteki artış, 2020 yılında, İstanbulluların alım gücünün yüksek oranda azalmasına yol açtı.