SEMRA KARDEŞOĞLU CHP’nin İstanbul Adayı İmamoğlu, belediyenin kendi bütçesi kadar borcu olduğunu söyledi, “Kentin ekonomik sorunları çözecek potansiyeli var. Yeter ki paylaşmayı bilelim” dedi. Yerel seçimlere 25 gün kala yarış hızlandı. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Seçim sonucuna ilişkin en ufak bir şüphesi olmayan İmamoğlu, başkanlığa […]

İstanbul’u kurtaracak olan kendi zenginliği

SEMRA KARDEŞOĞLU

CHP’nin İstanbul Adayı İmamoğlu, belediyenin kendi bütçesi kadar borcu olduğunu söyledi, “Kentin ekonomik sorunları çözecek potansiyeli var. Yeter ki paylaşmayı bilelim” dedi.

Yerel seçimlere 25 gün kala yarış hızlandı. CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu da seçim çalışmalarına aralıksız devam ediyor. Seçim sonucuna ilişkin en ufak bir şüphesi olmayan İmamoğlu, başkanlığa geldikten sonra yapacakları üzerine odaklanmış durumda. Kentte sorunların çözümü için öncelik elbette ekonomik bir plan oluşturmak. İmamoğlu, bu konudaki hedef ve projelerini önceki akşam ekonomi gazetecileriyle paylaştı, onların sorularını yanıtladı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borcunun şu anki mevcut bütçesi kadar olduğunu söyleyen Ekrem İmamoğlu, farklı başlıklarda hedeflerini şöyle aktardı:

BELEDİYENİN BORCU ÇOK BÜYÜK

Kente 5 yıl hizmet etmek için talip olduk. Göreve geldiğimizde ilk olarak ciddi bir tasarrufa gideceğiz. Devasa borç için buna mecburuz. Şu an belediyenin borcunun sadece faizi yıllık olarak 1,1 milyar. Denetleme mekanizmasının doğru işlemediği ortada. Tasarruf elbette personel değil. Belediye gelirini doğru planlamayla 2 katına çıkaracak imkanlar mevcut. Önemli olan paylaşmayı bilmek.

KENTİN MÜLKİYET RAPORU

1 Nisan Pazartesi günü göreve geldiğimizde İstanbul’un mülkiyet raporunu çıkartmak için harekete geçeceğiz. Belediyeye artı değer yaratacak gayri menkul değerlemesi gerekiyor. Nerede hangi mülkler var? Bunlar nasıl kullanılıyor? Ne kadar kira alınıyor? Bunların hepsi gözden geçirilerek bir mülkiyet raporu hazırlanacak. Bakıyorsunuz belediyeye ait arazi, bina atıl durumda ya da işgal edilmiş. Bunlar tek tek, kalem kalem değerlendirilecek.

Bizim bölgemizde (Beylikdüzü) bir site var. Davalık bir site, oturan yok. 250 mülteci gelip işgal etmiş. Elektrik çekmişler. Kimse dokunamıyor. Sahipleri çıkaramıyor.

İSTANBUL’DA MÜLTECİ SORUNU

Büyükşehir Belediyesi şu ana kadar mülteci sorununa ilişkin tek cümle etmedi. Böyle bir şey mümkün mü? Çocuklar sokakta dileniyor, buna ilişkin bir çözüm üretilmez mi? Ele alacağımız ilk konulardan biri bu olacak.

242 BİN KİŞİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR

Bu kadar büyük bir rakam. Bunun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Eğitim alanında yapacaklarımızın ilki bu sorunu çözmek olacak. Hedefimiz 500 bin öğrenciye kırtasiye yardımı sağlamak.

KENT ENSTİTÜLERİ

Şu an her dört gençten biri, eğitimli her beş gençten ikisi işsiz. Bu çok büyük bir rakam. Köy Enstitüleri mantığıyla İstanbul’da kent enstitüleri kurmak istiyoruz. Buralarda gençlere verilecek yeni eğitim programlarıyla yeni iş alanlarına yönelmelerine destek olacağız. Hedefimiz 150 bin kişiye iş olanağı yaratmak.

AÇLIK SINIRINDA YAŞAYANLAR

2 bin 200 TL’den az geliri olanların belediyenin hizmetlerinden ücretsiz faydalanması sağlanacak. Su gibi… Sonra çocukların eğitimine destek ardından eksik kalan kısmı evdeki kadına verilecek. Sosyal yardımları artıracağız. Ancak bir yandan da balık tutmayı öğreteceğiz. Ev kadınlarının üretime katılmasını sağlayacağız. Geliri yükseltmenin yollarını açacağız.

DEPREME KARŞI BİNA YENİLEME

Depreme karşı sağlam bina kentin en büyük sorunlarından biri. Rantı yüksek kesimlerde bu sorun olmuyor. Kat artırılarak çözülüyor. Diğer bölgelerde (bitişik nizam binaların olduğu, imarın sınırlı bulunduğu yerlerde) bu sorun. Kentsel yenileme için çok az da olsa imar artışı yapacağız bu tür bölgelerde. İkincisi sağlam olmayan binalar için ev sahiplerine bir miktar metrekare düşülmesi önerilecek. Az daha küçük ancak sağlam bina olacak. Sosyal konut projesi hayata geçirilecek. Ada bazlı planlar da düşünülecek. İlk etapta bunun için kaynak sağlanacak.

KENTTE BİNA YIĞILMASI HAD SAFHADA

Kentin nüfusu daha ne kadar yükselecek. 9 mu 10 mu 20 mi? Buna göre bir plan yok. Korkunç bir bina yığılması sorunu var. Yeşil alan sorunu var. Yeşil alanı çok uygun bütçelerle çözmek mümkün. Otopark sorunu da öyle. Örneğin Şişli’de 31 noktada 10 bin araçlık otopark yeri belirledik, belediyeye ait alanlar.