17 Ağustos depreminin 19. yıldönümü öncesi İnşaat Mühendisleri Odası’ndan uyarı geldi. Genel Başkan Gökçe, ‘Böyle giderse İstanbul depremi, 17 Ağustos Depremi’ni aratacak’ dedi

İstanbul’u yıkım bekliyor

İnşaat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Cemal Gökçe, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 19’uncu yıldönümüne günler kala Sakarya’nın Erenler ilçesinde düzenlenen ‘Depreme hazır mıyız?’ başlıklı toplantıda konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Sakarya Şubesi’nin ev sahipliği yaptığı toplantıya 17 Ağustos depreminden etkilenen Bursa, Balıkesir, Kocaeli, İstanbul, Tekirdağ ve Çanakkale illerinden oda yöneticileri ve basın mensupları katıldı. Depremle ilgili sunum yapan Gökçe, 17 Ağustos Depremi ve yaşanan diğer depremlerin Türkiye’ye verdiği zarardan bahsederek, devlet yetkililerini bu konuda gerekli çalışmayı yapmaya davet etti.

Tehlikeli bir fay
İstanbul’da yakın gelecekte 7’nin üzerindeki büyüklükte deprem beklediklerini belirten Gökçe, “17 Ağustos’u değerlendirirken ülkemizin tarihine ve bu bölgeye bir kez daha bakmak gerekiyor. İstanbul yakınından Kuzey Anadolu fay hattı geçiyor. Bu fay, son derece önemli çünkü sürekli olarak deprem üretmiştir. 1966 Varto Depremi de 1939 Erzincan Depremi de 17 Ağustos 1999 Depremi de Kuzey Anadolu Fayı üzerinde olmuştur. Bu fay üzerinde bir deprem olmuşsa, o deprem geriye veya ileriye doğru mutlaka büyür.”

istanbul-u-yikim-bekliyor-499680-1.
Kemal Gökçe​

Pahalıya mal olacak
17 Ağustos Gölcük merkezli depremin, Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın yeni bir deprem üreteceği mesajını taşıdığını söyleyen Gökçe sözlerini şöyle sürdürdü: Marmara Denizi’nin içinden geçen ve yapı stoku son derece sorunlu olan İstanbul’un 7 ve üzeri yaşayacağını bildiğimiz bir depremde nelerle karşılaşacağımızı bir düşünün. Sesimizi yükseltmezsek deprem çok pahalıya mal olacak. 17 Ağustos’u aratacak.

Ordu ve Rize’de yaşanan sel felaketine de değinen Gökçe, “Birkaç gün önce Ordu’da yağmur yağdı, Rize’de yağmur yağdı. Daha önce de İstanbul’da, Ankara ve Bursa’da benzer taşkınlar yaşandı. Akarsu yatağına eğer yapı yaparsanız, köprü ayak açıklıklarınızı ona göre hesaplayamazsanız, Ordu’da yaşandığı gibi köprüleriniz çökecek, evleriniz ve yapı stoklarınız akarsuların altında kalacaktır” diye konuştu.

***

Depreme hazır değiliz

istanbul-u-yikim-bekliyor-499681-1.

17. Ağustos Depremi’nin yıldönümü sebebiyle açıklama yapan İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi de “Türkiye’deki yapıların yarısı depreme hazırlıklı değil. İstanbul’da bulunan yaklaşık 2 milyon binanın yarısı tehlike arz etmektedir” dedi. İstanbul Karaköy’de bulunan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası’ndan yapılan basın açıklamasında Türkiye ve İstanbul’un deprem gerçeği masaya yatırıldı. Basın açıklamasını şube yönetimi adına İMO İstanbul Şube Başkanı Nusret Suna yaptı. Suna açıklamasında, “Bir kez daha soruyoruz: İstanbul depreme hazır mı? Bizce yanıt bellidir. Ne İstanbul ne de Türkiye depreme hazır değildir” dedi.

2 milyon bina tehlikeli
Ülke topraklarının yüzde 92’sinin deprem kuşağında olduğunu belirten Suna, “Nüfusun yüzde 95’inin bu bölgelerde yaşadığı, 11 metropol kentimizin ve sanayi tesislerimizin yüzde 75’inin deprem tehlikesi altında bulunduğu gerçek hanesindeki notlardan sadece bazılarıdır. Türkiye’de 20 milyon yapı bulunmaktadır. 20 milyon yapının yarısı güvenli olmaktan uzaktır, ruhsatsız ve kaçak inşa edilmiştir. Bir başka ifade ile mühendislik hizmeti almadan üretilmiştir. Bu yapıları kullanan, buralarda yaşayan insanlar ca güvenliği tehlikesi altındadır. İstanbul’da bulunan yaklaşık 2 milyon binanın yarısı aynı şekilde tehlike arz etmektedir” ifadelerini kullandı.

Yıkımları hatırlattı
Suna, “İstanbul yapı stokunun mevcut durumunu anlamak için Temmuz ayının içerisinde peş peşe yaşanan facialara bakmak yeterli olacaktır. 24 Temmuz’da Beyoğlu Sütlüce’de bir bina, komşu parselde devam eden temel kazısı nedeniyle birkaç saat içinde çöktü. 28 Temmuz’da ise Sancaktepe Mevlana İlkokulunun duvarı yıkıldı. 30 Temmuz’da da Ümraniye’de bir inşaatın istinat duvar çöktü” şeklinde konuştu.