Marmara üç gün içinde ikinci kez sarsıldı. Silivri açıklarında 5.8 büyüklüğündeki deprem büyük paniğe yol açtı. Deprem, İstanbul’un afetlere karşı hazırlıksız olduğunu bir kez daha ortaya çıkardı

İstanbul üç gün içinde ikinci kez sarsıldı: Korku büyük önlem yok

Marmara Bölgesi dün bir kez daha sarsıldı. AFAD depremin büyüklüğünü 5.8, Kandilli Rasathanesi 5.7, Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi ise 5.9 olarak açıkladı. Silivri'ye 21,68 kilometre uzaklıkta yerin 13 kilometre derinliğinde oluşan deprem, Marmara Bölgesi’nin tamamında hissedildi. Yaklaşık on beş saniye kadar süren 13.59 sularındaki depremin ardından en büyüğü 4.1 büyüklüğünde olan 28 artçı sarsıntı daha yaşandı. Marmara Denizi’nin Silivri açıklarında salı günü 4.7, dün de 3.4 büyüklüğünde depremler meydana gelmişti.

BİNALAR YAN YATTI

Can kaybının yaşanmadığı deprem özellikle Avrupa Yakası’nda hissedilirken, İstanbullular panik halinde sokaklara çıktı. Silivri Devlet Hastanesi boşaltılırken, hastalar bahçeye kurulan çadırda tedavi edildi. Avcılar’da Merkez Camii'nin minaresi çökerken, duruşmalara ara verilen Bakırköy Adliyesi’nin duvarlarında derin çatlaklar meydana geldi. Şirinevler’de bir bina yan yatarken, Beyoğlu’nda altı katlı bina da tahliye edildi, Sultangazi, Esenler ve Eyüp'te de binalarda hasarlar oluştu.

OKULLAR AÇIK KALACAK

İstanbul genelinde trafikte büyük yoğunluk yaşandı. İBB metrobüs ve otobüs seferlerinde artışa gittiklerini açıkladı. İBB Sözcüsü Murat Ongun deprem anında Metrobüs hattında 290 adet olan otobüs sayısının 485’e çıkarıldığını, Metrobüs hattında 525 otobüsün ise tam kapasite çalıştığını söyledi. Kocaeli ve Bursa'da da paniğe neden olan deprem sonrası okullara yarım gün ara verildi.

Depremin ardından İstanbul’da bugün okulların tatil edildiği duyurulmuştu. Ancak dün akşam saatlerinde açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, öğrenime devam edileceğini belirtti. Oktay ayrıca, 172 bina için çatlak ihbarı alındığını söyledi.

EĞİTİMLERE BAŞLAYACAĞIZ

Depremin ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter hesabında paylaşımda bulundu. İmamoğlu, “Deprem toplanma alanı tespit ettik. Bunların hazırlığını yapıyoruz. Eğitimler başlatacağız. Bundan sonra her anımızda depremi hatırlayacağız” ifadesini kullandı.

TEYAKKUZDA OLUN ÇAĞRISI

Kandilli Rasathanesi son 20 yıldır bölgede böyle bir deprem aktivitesi yaşanmadığını belirterek vatandaşların dikkatli olması gerektiği uyarısında bulundu. Deprem Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Aslı Doğru, “Marmara Denizi’nde büyük bir deprem bekliyoruz. Ancak şu an itibarı ile bu depremin, onun öncüsü olduğunu söyleyebilmemiz mümkün değil. Tabii ki herkes teyakkuzda olsun, vatandaşlarımız tedbirli olsun” dedi.

‘SON İKİ DEPREM, DURUMUN KRİTİKLİĞİNE İŞARET EDİYOR’

İTÜ bünyesinde Marmara fayı üzerine uzun yıllardır uluslararası araştırmalar yürüten İTÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ziyadin Çakır, Prof. Dr. M. Sinan Özeren, Prof. Dr. Celal Şengör ve Dr. Öğr. Üyesi Gülsen Uçarkuş, depreme ilişkin şu açıklamayı yaptı: “Kumburgaz fayı Marmara Denizi’nde olması beklenen depremin üzerinde olacağı düşünülen fay segmentidir. Son iki günde meydana gelen 4.6 ve 5.7 büyüklüğündeki iki depremin tam kilitli Kumburgaz fay segmentinin uç noktasında olması durumun kritikliğine işaret etmektedir. Sismoloji verilerine dayanarak, söz konusu iki deprem ve bunların arasında gerçekleşen artçıların tamamının, aynı mekanik kırılma süreci kapsamında gerçekleştiği sonucuna varılmıştır. Bilimsel göstergelere dayanarak, mevcut sismik aktivitenin dikkatle takip edilmesi ve gerekli tedbirlerin alınması yönünde hareket edilmelidir.”

TOPLANMA ALANLARI AVM OLDU

Depremin ardından GSM hatlarında yoğunluktan dolayı iletişim sağlanamadı. Vatandaşlar bu duruma sosyal medyadan tepki gösterdi. 17 Ağustos depreminde de buna benzer bir durum yaşanmıştı. Üzerinden 20 yıl geçmesine rağmen yine aynı sorunla karşı karşıya kalındı. Acil durum toplanma alanları ile ilgili bilgi almak isteyen İstanbullular ise E-Devlet’e giriş yaparak ‘Acil Toplanma Alanı Sorgulama’ başlığından ikametlerine en uygun toplanma alanlarını öğrenmeye çalıştı. Yurttaşlar acil toplanma alanlarını öğrenmek isteseler de deprem toplanma alanlarının yerinde artık AVM’ler, otoparklar, camiler, binalar yükseliyor. 17 Ağustos 1999 depreminden bu yana geçen 20 yılda gerekli dersler çıkarılmadığı gibi bu süre zarfında hiçbir önlem alınmadı. TMMOB’a göre İstanbul’daki 700 bin binadan 600 bini ‘riskli’ statüsünde, 10 milyona yakın İstanbullu deprem güvenliği olmayan konutlarda yaşıyor. İstanbul’da 1999 depreminden sonra belirlenen toplanma alanlarından büyük çoğunluğu imara açıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu’nun raporuna göre 496 deprem toplanma alanından geriye 77’si kaldı. 496 bölgeden 407’sinde AVM, rezidans ve gökdelenler yükseldi. İstanbul’da doğal afet toplanma alanı olarak belirlenen bölgelerden bir kısmının üzerinde şu AVM ve gökdelenler yükseliyor: Zorlu AVM (Zincirlikuyu), Starcity Outlet Center (Bahçelievler) Zaman Gazetesi (Bahçelievler), Ağaoğlu MyCity (Bahçelievler), Meydan AVM (Bahçelievler), Sahilpark Veliefendi (Zeytinburnu), Onaltı Dokuz (Zeytinburnu), Ora AVM (Bayrampaşa), Kiptaş Tuzla 2-3 Etap Konutları (Tuzla), DAP Royal Center (Maltepe), Kemalpark Evleri (Esenler), Çınar Olimpia Park Sitesi (Bağcılar), Ataköy Konakları (Bakırköy), Capacity AVM (Bakırköy), Selenium Plaza (Beşiktaş), Ortaköy Ermeni Vakfı Arazisi (Beşiktaş), Taş Yapı (Kadıköy), Akasya AVM (Acıbadem).

BİNALARA GİRMEYİN

AFAD Deprem Dairesi Başkanı Murat Nurlu, "Deprem Kuzey Anadolu fayında meydana geldi. 4.5-4.6 büyüklüğünde artçılar meydana gelebilir. Hasarlı binalarımız varsa lütfen içeriye girmeyelim. Yetkililerin açıklamalarına göre hareket edelim. Binalara girmeyin" diye konuştu. Kızılay Başkanı Kerem Kınık da "Bu deprem Marmara'da beklediğimiz büyük deprem fayında oldu" açıklamasında bulunurken, "Bir iki hafta 4 ve üzeri bu artçılar sürebilir. Yer kabuğunu kırabilecek bir enerji oluşturabileceğinden hasarlı ve riskli binalardaki vatandaşlarımızın evlerini terk etmesi gerekiyor" dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şiddetli depremin ardından "Bakanlık olarak her türlü afete karşı teyakkuz halindeyiz" dedi. Koca yaptığı açıklamada "Can kaybının yaşanmaması en büyük tesellimiz. Bakanlık olarak her türlü afete karşı teyakkuz halindeyiz" ifadelerini kullandı. Erdoğan da New York dönüşü yaptığı açıklamada depremde can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu söyledi.