İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 10. yılını kutluyor!

Türkiye’nin dünyada festivaller arasında yerini almış en önemli tek edebiyat festivali İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali 4 – 12 Mayıs 2018 tarihleri arasında “Edebiyatı Takip Ediyoruz” teması ile 10. yılını kutluyor!

Bu yıl İTEF’te, 22 ülkeden 74 yazar, 21 edebiyat profesyoneli, 9 performans sanatçısı ile toplam 104 katılımcı ile birlikte söyleşiler, etkinlikler, atölyeler, konserler ve edebiyat partileri düzenlenecek. Festival, İstanbul’un her iki yakasında birçok mekânda gerçekleşecek.

İTEF 2018 festival programından öne çıkan etkinlikler:

BOMONTİADA’NIN BÜYÜLÜ ATMOSFERİNDE EDEBİYATI TAKİP EDİYORUZ!

5 – 6 Mayıs’a denk gelen haftasonu tarihlerinde edebiyatı bomontiada’da takip etmek isteyenler için gün boyu sürecek festival programı edebiyatseverleri bekliyor! FABISAD etkinlikleri, festival sahnesinde ilk kez göreceğimiz isimler ve eğlenceli çocuk etkinliklerinin akşamında Gece Yarısı Edebiyat Partileri ve DJ performansıyla festivali bomontiada’da yaşanacak!

Yazdığı kitaplarla kısa zaman içerisinde Finlandiya ve pek çok ülkede en çok satanlar listesinde yer alan Sofi Oksanen, 5 Mayıs Cumartesi 16.00’da bomontiada’nın büyülü atmosferinde okurlarıyla bir araya geliyor! Hülya Balcı moderatörlüğünde ” Güzellik, Hayat ve Başka Trajediler ” başlığını konuşacakları etkinlikten sonra Doğan Kitap’tan çıkan son kitabı Norma’yı imzalayacak.

Bir blog yazıp hayatı değişen, hatta o hayattan bir de film yapılan, geçmişinden kaçarken bile yine ona sığınan Pucca yaşarken hiç komik değildi dediği anlarını altı kitapta birbirinden başka hikayelerle anlattı. Pucca şimdi “Sosyal Medyada Yaşamak ve Yazmak” başlığı ile 5 Mayıs Cumartesi 14.30’da okurları ile buluşuyor.

İTEF 2018 GECE YARISI ETKİNLİĞİ!

Utku Uluer, Egemen Alper ve Hakan Türküer DJ Kabininde! Edebiyatın ve müziğin kesiştiği parçalarla fantastik atmosfere sahip bir gece yaşatacak. Gece, Fabisad üyelerinin de kendi yazdıkları ve sevdikleri kitaplardan alıntılarla desteklenecek.

Utku Uluer ve FABİSAD üyeleri Zeynep Çolakoğlu, Murat Arda ve Burak Bayülgen fantazya, korku ve bilimkurgu türlerinin ilk örneklerinden itibaren edebi anlamda müziği nasıl etkilediğini 5 Mayıs Cumartesi 20.00’de masaya yatırıyor.

6 Mayıs Pazar 13.00’de Göknur Birincioğlu çocuklarla buluşuyor! Düş İşleri Bakanı Penelope ile tanışmak isteyenler, herkes Penelope’nin hikayesini dinlemek için bu etkinliğe davetli.

Bitli Pileyboy, Süper Über, Nerdesin Aşkım? 99 Yazı, Vurgun Yiyenler kitaplarının sevilen yazarı, Türk edebiyatının nevi şahsına münhasır kalemlerinden Arzum Uzun, bu kez bir anı-deneme ile karşınızda… “Anlatsam roman olur!”, “Hayatım film gibi!” diyen tüm edebiyatseverlerin “Tam da benim hikayem!” diyeceği Everest Yayınları’ndan çıkan İzi Kaldı adlı kitabıyla Arzum Uzun 6 Mayıs Pazar 16.00’da okurlarıyla buluşuyor.

Yayınlandığı dönemde izleyicisini ekrana kilitleyen Leyla ile Mecnun, bu kez yeni bir hikâye ile sevenleriyle yeniden buluşuyor. Mecnun, İsmail Abi, Erdal Bakkal, Baba İskender, Yavuz Hırsız, Yedek Kamil, Gözlüklü Çocuk Kaan ve Aksakallı Dede bu kez bambaşka bir maceranın peşine düşüyor. Burak Aksak “Leyla ile Mecnun” Küsurat Yayınevinde yayınlanan kitabıyla 6 Mayıs Pazar 18.00’de bomontiada’da !

KARGART’TA EDEBİYAT VE MÜZİK!

6 – 10 Mayıs tarihleri arasında Kargart’ta edebiyat ve müziğe doyuyoruz!

6 Mayıs Pazar 20.30’ da “Editörü Yazara Soruyor” isimli etkinlikte Ayfer Tunç , son romanı Aşıklar Delidir ya da Yazı Tura’nın hazırlanış serüveni hakkında editörü Mustafa Çevikdoğan’ın sorularını cevaplıyor.

Noa Shabtai’nin sekiz aylıkken vefat eden babasının hayatı ve edebi kişiliğinin serüvenine dayalı “My Father Ya’akov Shabtai” belgeseli Türkiye’de ilk kez kargArt’ta 7 Mayıs Pazartesi 18.00’de izleyicilerle buluşuyor.

Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’in sert üslubu ile Berrin Karakaş’ın belaları ve mucizeleri aynı potada eriten poetik dilinin yanında Murat Yalçın’ın çarpıcı imgelerle beslediği yetkin vecizeleri 7 Mayıs Pazartesi 20.00’de bir araya geliyor.

Edebiyatın mevzusu nedir? Günümüz edebiyatında okur nereye, yazar nereye gitmektedir? Sibel Öz ve Yasemin Yazıcı, Ercan Yılmaz moderatörlüğünde 9 Mayıs Çarşamba 19.00’da kargArt’ta bu soruları cevaplıyor.

10 Mayıs Perşembe 19.00’da OT Dergi etkinliğinde Sinem Sal, Dündar Hızal, Kutub Şimşek dinleyicilere kuruluş hikâyesini, dergiciliği, sayıların nasıl çıktığını ve nelere önem verildiğini aktarılıyor. Okurun soruları üzerinden öykü ve şiir yazımı gibi eksenlerde edebiyat üreticiliği tartışıyor.

İTEF – İstanbul Uluslararası Edebiyat Festivali’nde notalara kulak veriyoruz.

Romanya’dan Trei Parale Band İTEF 2018’de edebiyat etkinliklerine katılan dinleyicilerin ruhunu besleyen melodilerle 10 Mayıs Perşembe 21.00’de kargArt sahnesinde!

AYŞE ERBULAK YABANCI YAZARLARI ERBULAK EVİ’NDE AĞIRLIYOR!

Türk edebiyatının en önemli polisiye yazarlarından Ayşe Erbulak, dünya edebiyatı başlığında Çağdaş Danimarka edebiyatının adından sıklıkla söz ettiren yazarlarından Peder Frederik Jensen’i 6 Mayıs Pazar Erbulak Oyunculuk ve Yazarlık Evi’nde 13.00’de ağırlıyor.

Bir diğer etkinlikte ise Kayıp Çocuklar kitabıyla ses getiren Norveç’in ünlü çocuk kitabı yazarı Lars Joachim Grimstad, Ayşe Erbulak moderatörlüğünde 8 Mayıs Salı 13.00’de Norveç edebiyatını konuşuyor.

YAPI KREDİ KÜLTÜR SANAT ETKİNLİKLERİ

AB Edebiyat Ödüllü yazarlar Peder Frederik Jensen, Marente de Moor, Edina Szvoren ve Pierre J. Mejlak, kadın erkek ilişkileri, cinsellik, yalnızlık, ruhun karanlık tarafları ve sosyal medya ile kuşatılmış hayatlarımıza odaklanan kısa öykülerinden kurdukları uzun köprülerden geçiyor. Edebiyatın özgürleştirici, yakınlaştırıcı ve birleştirici yönlerini tartışıyor ve dilin sınırlarını 5 Mayıs Cumartesi 16.30’da Yapı Kredi Kültür Sanat’ta inceliyorlar.

İlk kitabı Marx ve Oyuncak Bebek ile geçtiğimiz yıl Fransa’nın en önemli ödüllerinden Goncourt İlk Roman Ödülü’ne layık görülen Maryam Madjidi 6 Mayıs Pazar eserinin Türkçede Profil Kitap’tan yayımlanmasının ardından ilk kez Türkiye’deki okurlarıyla buluşuyor!

İnsanın yeryüzü serüveninde dilin oynadığı roller üzerine düşünüp üreten iki yazar, Maryam Madjidi ve Tarık Tufan, “Aidiyet ve Yabancılaşma Sarkacı Olarak Dil” başlıklı konuşmada bir araya geliyor. 6 Mayıs Pazar 18:00’ de gerçekleşecek etkinliğe herkes davetli.

Sanatın türlü alanlarıyla yoğrulmuş çok disiplinli bakış açısıyla “görsel-şiir” kavramını yeniden inşa eden Frank Schablewski ve lirik şair Max Czollek 5 Mayıs Cumartesi 15.00 ‘de “Kültürlerarası Şiir” etkinliğinde Nurduran Duman’ın moderatörlüğünde sınırları altüst ediyorlar.

NAİL KİTABEVİ’NDE BULUŞALIM!

Sis Hırsızı’nda büyülü Napoli sokaklarında kaybolan Lavinia Petti ile genç yaşında bir distopya sunan Eilis Barrett Nail Kitabevi’nde, kurguda yeni bir dünya yaratıyorlar.

Hayal gücü noktasında birleşen ve yaratıcılığın sınırlarını zorladıkları bu çizgide nelerden ilham aldıklarını anlatan yazarların yarattıkları dünyalarda yolculuğa çıkarıyor.
5 Mayıs Cumartesi 12.00’de herkes davetli.

Gerçekle absürt, komikle trajik arasında ip cambazlığı yapan Marente de Moor’un her şey yolundaymış gibi yaşamlarına devam eden ancak olduramayan karakterlere mercek tutan öyküleri ve Gözde Kurt’un hem bilinmezin ardından samimiyete doğru yelken açan hem de ihtimallere ve meydan okumaya dair umut dolu romanı, iç huzuru arayış bağlamında 6 Mayıs Pazar 15:30’da tartışılıyor.

SPOKEN WORD İŞBİRLİĞİ İLE SAHNE SENİN!

Spoken Word işbirliği kapsamında “ Büyüklere Masallar ” ve “ Edebiyatı Takip Ediyoruz ” temaları altında sözlü performanslar sahnede ağırlanıyor. 3 Mayıs Perşembe Zeuve Kadıköy’de 20:30’da gerçekleşecek.

GOETHE INSTITUT SÖYLEŞİLERİ

Tarabya Kültür Akademisi’nde konuk sanatçı olarak bulunan Katerina Poladjan ve İmre Török, Dilşad Budak ile hatırlama üzerine Goethe Enstitüsü’nde bir söyleşi gerçekleştiriyor. 10 Mayıs Perşembe 19.00’da düzenlenecek olan söyleşide; Edebiyat geçmişi günümüze nasıl ve hangi etkilerle taşıyor? Soruları yanıtlanıyor. Her iki yazar da kahramanlarının geriye yolculuk yaptıkları romanlarından bölümler okuyor.

Almanya’nın ünlü çocuk kitabı yazarı Dagmar Geisler, çocuk hakları ve psikolojisi üzerine kaleme aldığı Bedenim Bana Ait! Öfkemle Nasıl Başa Çıkarım? Ben Kaybolmam ki! adlı hem çocukların hem de yetişkinlerin sosyal ve duygusal gelişimine yön veren kitaplarını 8 Mayıs Salı, Goethe Institut’de 19:00’da okurlarına anlatıyor.

BEA JOHNSON FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ’NDE KENDİ METODUNU ANLATIYOR!

2008 yılında “Sıfır Atık” hayat tarzını benimsedikten sonra 2013 yılında yayımladığı Zero Waste Home kitabı ile büyük ses getiren Bea Johnson, 8 Mayıs Salı Fransız Kültür Merkezi’nde 19.15’de öğüt vermeden, yargılamadan, kendi hayat tarzı hakkında bilgilerini anlaşılır bir biçimde paylaşıyor. Johnson, minimal bir hayatın faydaları ile “5R: Reddet, Eksilt, Yeniden Kullan, Geri Dönüştür, Çürü” adını verdiği kendi metodu aracılığıyla ön yargıları kırıyor.

İTALYAN KÜLTÜR MERKEZİ’NDE UNUTMAK TARTIŞILIYOR!

Nermin Yıldırım ile Lavinia Petti, 7 Mayıs Pazartesi 19.00’da İtalyan Kültür Merkezi’nde Seray Şahinler Demir moderatörlüğünde unutmanın bir lütuf mu yoksa bir lanet mi olduğunu, tersi olan hatırlama eylemi ekseninde irdeliyorlar.

AHMET HAMDİ TANPINAR EDEBİYAT MÜZE KÜTÜPHANESİ ETKİNLİKLERİ

14–18 yaş arasındaki öğrencilerle takip ettikleri yazarları buluşturmayı hedefleyen “Arkadaşım Edebiyat” projesi, İstanbul’da öğrencilerle yabancı yazarları ve Astrid Lindgren Anma Ödülleri adayı Fatih Erdoğan Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde 4 Mayıs Cuma 10.00’da yeniden bir araya getiriyor.

Gönül Ak, Ahmet Hamdi Tanpınar Edebiyat Müze Kütüphanesi’nde gerçekleşecek “Edebiyatın Yan Etkileri” programında Tevfik Fikret’i anlatacak. Usta edebiyatçının hayata bakışını, edebiyat dışındaki yaşantısını ve bunun eserlerine olan yansımasını edebiyatseverlerle paylaşacak. Etkinlik 5 Mayıs 15.00’de gerçekleşecek.

İTEF, Kalem Ajans’ın desteği ile 7 yıldır aralıksız yerli yazar ve yayıncıların, yabancı yayıncılar, editörler, çevirmenler ve yazarlarla işbirliği yapmalarını sağlayan Profesyonel Buluşmalar Programı kapsamında 20’den fazla edebiyat profesyonelini İstanbul’da ağırlıyor. Beyoğlu Belediyesi’nin tanıtım katkılarıyla 100’e yakın etkinliğin gerçekleşeceği festivale herkes davetli!