İstanbul'un Marmara'ya kıyısı bulunan 17 ilçesine toplam 100 tsunami tabelası yerleştirilecek. İlçe bazlı en yüksek su basma analizine göre Büyükçekmece ve Yenikapı’nın risk altında olduğu belirlendi.

İstanbul'un 17 ilçesine tsunami tabelası yerleştirilecek: Hangi ilçeler risk altında?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı, beklenen büyük deprem ile oluşabilecek tsunamiye karşı hazırladığı Eylem Planı'nı uygulamaya başladı. Buna göre, İstanbul'un Marmara'ya kıyısı bulunan 17 ilçesine toplam 100 tsunami tabelası yerleştirilecek.

Bu kapsamda öncelikle Ulaştırma Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) alınan karar doğrultusunda, İstanbul’un Marmara'ya kıyısı bulunan 17 ilçesine tsunamiye karşı bilgi panoları yerleştirilmeye başlandı.

“Tsunami Eylem Planı” adı verilen çalışmayla, olası bir tsunaminin yaratacağı kayıpları en aza indirmek, Marmara kıyılarında yer alan önemli kritik yapıların tsunamiden etkilenmemesi ya da en az etkilenmesi için alınması gereken önlemlerin tespiti hedefleniyor. Çalışma, aynı zamanda gerekli aşamaları tanımlamak ve afete hazırlık konusunda ilgili kurum ve kuruluşları bilgilendirmek amacı ile hayata geçiriliyor.

BÜYÜKÇEKMECE VE YENİKAPI RİSK ALTINDA

İlçelere göre Adalar 9, Avcılar 7, Bakırköy 6, Beşiktaş 6, Beylikdüzü 5, Beyoğlu 5, Fatih 5, Kadıköy 7, Kartal 5, Küçükçekmece 6, Maltepe 5, Pendik 6, Silivri 12, Tuzla 6, Üsküdar 7, Zeytinburnu 3 olmak üzere toplamda 100 bilgi panosu ile bilinçlendirme çalışmaları yapıldı.

İlçe bazlı en yüksek su basma analizine göre ise Büyükçekmece’nin ve Yenikapı’nın risk altında olduğu belirlendi.

Tsunami tahliye yolu yönlendirici levha görselleri Büyükçekmece’de tamamlanırken, 16 ilçe için süreç devam ediyor.

Fotoğraf: İBB