Bahçeşehir Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü tarafından organize edilen İstanbul’un animasyon festivali ANİMİST, bir senelik moladan sonra daha da güçlenerek 'Animasyonun Gücü', ‘Kültürde Kadın Gücü’ söylemleriyle ve hibrit şekilde izleyiciyle buluşuyor. Festivalin organizasyonunu üstlenenlerden biri olan Prof. Dr. Nazlı Eda Noyan ile ANİMİST’in detaylarını konuştuk.

İstanbul’un animasyon festivali: ANİMİST

GÜLCE KAPKIN TEKİN

Festival hangi amaçla düzenleniyor?

ANİMİST, animasyonla ilgilenen profesyonel, amatör, öğrenci, eğitmen yediden yetmişe herkese hitap eder. Hedefi animasyon sektörünü, animasyon eğitimi veren kurumları ve animasyonla ilgilenenleri, birbirleriyle buluşturacak, ilham verecek, ufuklarını açacak, animasyonu sanat ve iletişim formu olarak görünür kılacak bir platform oluşturmaktır. Ayrıca animasyonun kültürel ve ekonomik değeri; kapsadığı, değdiği alanlara dair farkındalık yaratmak ve Türkiye'de sektörün gelişimine katkı sağlamak gibi bir amacı vardır.

Bu seneki festivalin katılımcıları kimler?

ANİMİST 2021’in başlıca konukları arasında; Birleşik Krallık’ta animasyon dünyasındaki kadınları destekleyen Animated Women UK danışmanı, animatör, ve eğitimci Helen Piercy ve bu seneki festival afişini tasarlayan Kozmonot TV’ nin kurucusu ve animasyon yönetmeni Serin İnan bulunuyor. Ayrıca Güney Kore ve Kanadalı animatör ve eğitimci Namkook Lee ve bu sene kurulan GEAS - Görsel Efekt ve Animasyon Sanatçıları Derneği temsilcileri ile uzun yıllar sektörde önemli projelerde imzası bulunan 1000 Volt ekibi konuklarımız arasında olacaktır.

ANİMİST 20/21’de meraklılarının çok olacağını düşündüğümüz iki belgesel gösterimi de yer alacak: “Fantastik Türk Sineması Ses ve Görüntü Efektleri” (Sinan Demirtaş, 2019) ve Dublajla Düzelir (Sinan Demirtaş, 2021). Ayrıca görsel efekt tasarımı ve post prodüksiyon sektörü gibi konuların ele alınacağı bir oturum, portfolyo etkinliği ve “Gençler Stop-Motion Öğreniyor” başlıklı bir atölye planladık. Bir de şahane bir girişim olacağını umduğumuz bir yarışmanın sürpriz duyurusunu açılış partimizde yapacağız. British Council’ın #KültürdeKadınGücü Destek Programı işbirliği ile gerçekleştirilen ANİMİST 20/21’e çevrimiçi ve kısmi olarak yüz yüze hepinizi bekliyoruz.

Festivalin, animasyon bölümü öğrenciler üzerindeki katkısı nedir?

Bu festival genç-yaşlı, öğrenci ya da öğrenci adayı, amatör ya da profesyonel çok geniş bir kitleye hitap ediyor. Öğrenciler bağlamında hedefimiz mesleklerinin önemini ve değerini anlamaları. Ona daha da çok sarılı, sevip saymaları. Olumlu ve destekleyici bir kültürel ve ekonomik ilkimde kendilerine bir sosyal ağ ve mesleki-sanatsal habitat kurabilmeleri. Bu nedenle tanışmaları, buluşmaları, birlikte öğrenemeleri ve üretmeyi çok önemsiyoruz. Burada akademisyenler dahil hepimizi öğrenci olarak görüyorum-görmek istiyorum. Hevesli ve meraklı öğrenciler.

Animasyonun sinema üzerindeki etkisi nedir?

Animasyonu geniş bir şemsiye olarak tanımlarsak, sinemada artık animasyona değmeyen filmin pek de olmadığını fark ederiz. Zira görsel efekt, hareketli grafikler, modellemeler, konsept tasarımları, storyboard, ön görselleştirme, post prodüksiyon, vb. hepsi animasyonun kapsadığı alanlar. Pandemi sürecinde de gördük ki animasyon üretimi durmadan devam edebildi. Bu anlamda da hikaye anlatımına katkı sağladı. Animasyonla beraber doğan sinema şu anda da onunla beraber büyüyor. Sadece çocuk içeriği olarak değil, yetişkinler için de üretiliyor. Kıymetinin anlaşılması, bilinmesini ve özellikle ülkemizde gelişimine destek olmasını umuyor ve diliyorum.

Festival ile ilgili daha fazla bilgi için: anim.ist