İstatistik Dairesi korona salgını ile ilgili tüketim verilerini yayımladı

EGEHAN ÜNLÜ- BERLİN

Alman Federal İstatistik Dairesi yaptığı açıklamada korona salgını nedeniyle belirli mallara olan artışı perakende satış istatistikleriyle doğruladı.

İstatistik dairesinin yayımladığı bilgilere göre şubat ortasından itibaren belirli temel gıda ve hijyen malzemelerine olan talep tavan yaptı. Örneğin 16-22 Mart haftasında sabuna olan talep bir önceki 6 ay ortalamasının neredeyse dört katı olarak gerçekleşti. Tuvalet kâğıdına olan bu dönemdeki talep ise yine aynı döneme kıyasla 3 kattan fazla olarak gerçekleşti. Veriler son dönemlerde kullanılmaya başlayan market kasa kayıtlarına dayanıyor.

TALEP PATLAMASI KORONA’NIN YAYILMASINA PARALEL

Belirli ürünlere talebin 24 Şubat’la başlayan haftadan itibaren hızla artmaya başladığı görülüyor. Korona enfeksiyonunun Bavyera dışında diğer eyaletlerde tespit edilmesi ve Federal Kriz Komisyonu’nun kurulması da bu haftaya denk geliyor. Bir sonraki haftada ise dezenfektanlara olan talep normal dönemin 8 katına çıkmış olarak görülüyor. Ancak dezenfektana olan talebin takip eden haftalarda normal ortalamanın da altına düştüğü gözlemleniyor. Bunlar dışında temel gıda maddeleri olan un, seker, pirinç, konserve domates ve hamur ürünlerinde de iki kata yaklaşan artışlar gözlemlenmekte.

Verilere göre sabun ve tuvalet kâğıdı dışındaki mallara talepte artışta kesilme eğilimi gözlemleniyor. Bu verilerin perakende satışı resmettiği düşünülürse tüketimin eve kayması temel gıda madde satışlarının normalden yüksek seyretmesini, artan hijyen hassasiyeti ise sabuna olan artışı açıklayabilir. Verilerin son iki haftayı kapsamaması nedeniyle şu an için kesin çıkarımlar zor olsa da gıda ve temel hijyen ürünlerine olan perakende talebin bir süre daha normalin üzerinde seyredeceği söylenebilir. Süpermarketlerde artan çalışan alımları da bu artışın orta vadede kalıcı olmasına işaret etmekte. İlk haftalardaki yüksek satışların ise ve panik ve stokçuluktan kaynaklandığı için kalıcı olması beklenmiyor. Sektör temsilcileri ve resmi makamlar ise tedarikle ilgili sorun olmadığını vurgulamaya devam ediyor.