Ticaret Bakanı Pekcan, pandemide zarar gören esnafa yapılabilecek yardımları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüklerini ve yeni arayışları olduğunu söyledi. Pekcan, bu kapsamda “sosyal sorumluluk” olarak global şirketlerden esnafa yardım talebinde bulunacaklarını bildirdi.

İşte iktidarın, esnafa destek için bulduğu kaynak: ‘Global şirketlerin sosyal sorumluluk projeleri’

Hüseyin ŞİMŞEK

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı’nın 2021 yılı bütçesi kabul edildi. Pandemi sürecinde zor günlerden geçen esnafa kredi ağırlıklı olmak üzere yapılan yardımları anlatan Bakan Ruhsar Pekcan, “global şirketlerden yardım isteme” konusunda da arayışları olduğunu anlattı.

Bütçe görüşmelerinde bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi veren Pekcan, esnafa faiz indirimi, faizsiz kredi, kredilerin ötelenmesi gibi “yardımlarda” bulunduklarını söyledi. Karşılıksız ödemeler konusuna detaylı olarak değinemeyen Pekcan, AKP’nin alışkanlık haline getirdiği “yardım isteme” işleminin esnaf için “şirketten yardım isteme” yöntemiyle uygulanacağını bildirdi.

Esnafın mağduriyetinin farkında olduklarını söyleyen Pekcan, “Başta Cumhurbaşkanımızla olmak üzere ‘Bu yönde neler yapabiliriz?’ değerlendirmesi yapıyoruz. Bunun dışında, kamu kaynakları dışında, global firmalarla iletişime geçtik. Onların sosyal sorumluluk projeleri kapsamında esnafa ne gibi destekler verebiliriz, onlar üzerinde de çalışmalarımız var” diye konuştu.

KOTA DEĞİL ÜRETİCİLERİNİ KORUMA

Yabancı ülkelerin Türkiye’ye dönük kota uygulamaları hakkında da bilgi veren Pekcan, yapılanın aslında Türkiye’ye yönelik olmadığını öne sürdü. Pekcan, “Orta Asya ülkelerinde ve Rusya’da bizden satın aldıkları sera ekipmanları ile sera üretimleri başladı. Artık kendi üretimlerine destek vermek, onlar da yerli üreticilerini korumak amacıyla bunu yapıyorlar” dedi.