Yeni İletişim Ortamlarında Türkçe: Güncel Sorunlar ve Terim Önerileri çalıştayında günlük hayatta sık sık kullanılan yabancı kelimeler için Türkçe öneriler sunuldu

İşte internet terimlerinin Türkçeleşmesi için sunulan öneriler

Türkiye Bilişim Derneği, Türk Dil Kurumu (TDK), İstanbul Gelişim Üniversitesi ve İstanbul Okan Üniversitesi iş birliğiyle Yeni İletişim Ortamlarında Türkçe: Güncel Sorunlar ve Terim Önerileri çalıştayı düzenlendi.

Kurumun yeni terimlere ilişkin faaliyetlerinden bahseden Gülsevin, TDK’nın kuruluşundan bu yana çok sayıda terim sözlüğü hazırlayarak bunları genel ağda halkın hizmetine sunduğunu belirtti.

NTV'nin haberine göre; Gülsevin, Türkçenin milli unsurlarını kaybetmeden yaygınlaştırılması, bilim dili, yazı dili ve edebi dil olarak gelişimi üzerine de bilgiler verdi.

Çalıştayın açılışından sonra 60’a yakın katılımcı, çalışma gruplarına ayrılan masalara geçerek ilgili oldukları alanlardaki tartışmaya açık terimleri tespit etmeye başladı. Her çalışma grubunda alanında uzman akademisyenler, sektör temsilcileri, dil bilimciler ile TDK uzmanları yer aldı.

Toplam 100’den fazla terimin tartışılması gerektiği konusunda uzlaşılan çalıştayda, 40’a yakın çözüm önerisinde bulunuldu. Türkçe karşılıkları önerilen kelimelerden bazıları ise şöyle:

Re-Tweet (RT) – Sektirme

Binge Watch – Dizibitiren, Aralıksız İzlemek, Duraksız İzlemek

Diss Atmak – Cevap Yollamak

Stalker – Sanal Casusluk

Influencer – Deneyimleyici

Caps – Yazılı Resim, Resim Yorum

Cyber Bot – Siber Can

Teaser – Meraklandırıcı Video

Caption – Resim Altı

cukurda-defineci-avi-540867-1.