İzmir Bakırçay Üniversitesi, kişiye özel ilan sebebiyle iptal ettiği öğretim üyesi alımını revize ederek yeniden yayımladı. İlk ilanda tarif edilen Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Aşık göreve başladı.

İstedikleri kişiyi almak  için her yolu denediler

Berkay SAĞOL

İzmir’de kapatılan Gediz Üniversitesi’nin yerine kurulan Bakırçay Üniversitesi, 27 Haziran 2020 tarihinde akademik ilan yayımladı. Bakırçay Üniversitesi Tarih Bölümü için verdiği kişiye özel ilanı BirGün’ün yaptığı haber sonrası iptal etti. İlan daha sonra revize edilerek 4 Kasım 2020 tarihinde yeniden yayımladı. İlk yayımlanan ilanda işaret edilen Süleyman Aşık, ikinci ilanın ardından üniversitede öğretim üyesi olarak göreve başladı.

27 Haziran 2020 tarihinde yayımlanan ilanda Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Anabilimdalı’nda öğretim üyeliği için “Anma törenleri, Türk otomobil tarihi, Türkiye’deki siyasi partiler ve liderleri ile basında darbeler konularında çalışmalar yapmış olmak” şartı arandı.

Türkiye’de bu özellikleri karşılayan yalnızca bir kişi olması ise asıl dikkat çeken nokta oldu. Dr. Öğr. Üyesi olan Aşık bu konularda çalışma yapan tek kişi. Aşık’ın, anma törenleri hakkında “İsmet İnönü’nün Vefatı ve Yankıları”, Türk otomobil tarihi hakkında, “Bir Devrin Hikâyesi: Devrim Arabaları” ve Türkiye’deki siyasi partiler ve liderleri ile basında darbeler hakkında ise, “27 Mayıs 1960 Askerî Darbesi’nin Erzincan Basınına Yansımaları”, “Celal Bayar’ın Kayseri Cezaevi’nden Tahliyelerinin Basına Yansımaları” ve “27 Mayıs Sürecinde Havadis Gazetesi” başlıklı çalışmaları bulunuyor.

BirGün’ün konuyu gündeme getirmesinin ardından 10 Temmuz 2020’de ilan iptal edildi. Açıklamada “27.06.2020 tarihli ve 31168 sayılı Resmi Gazete'de aslına uygun olarak yayımlanan öğretim üyesi ilanımızdan aşağıdaki tabloda belirtilen ilanlar iptal edilmiştir” dendi.

4 Kasım 2020 tarihinde aynı bölüm için yayımlanan ilanda “Doktorasını Türkiye Cumhuriyeti Tarihi üzerine yapmış olmak, çok partili dönem sonrası siyaset ve darbeler ile ilgili çalışmaları bulunmak” ifadeleri yer aldı. İlanın yayımlanmasının ardından kısa bir süre sonra şartları taşıyan kişi Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Aşık üniversitede göreve başladı.