Önyargıları mücadele ederek yıkan kadınlar, ‘yapamazsın’ diyenlere inat hayallerinden vazgeçmiyor. 19 yaşındaki Güneş, yazılım ve kodlama alanında başarılara imza atarken; oto lastik ustası Pehlivanoğlu kadınlara “Yeterki isteyin” diyerek sesleniyor

‘İstedikten sonra yapamayacağınız hiçbir iş yok’

Ülkenin dört bir yanından kadınlar, hayallerinden vazgeçmeyerek umudu çoğaltıyor.

Yozgat’ta yaşayan 19 yaşındaki Elif Eda Güneş, internet ve bilgisayarın olmadığı köy evinde kâğıt kalemle kodlama yöntemini öğrendi ve kendi imkânıyla yazılım geliştirdi. Şimdi ise köy köy gezip, çocuklara bilim ve teknoloji konusunda eğitim veren Güneş, “İnsanlara dokunup, hayatlarını değiştirip, daha güzel bir dünya için uğraşmak istiyorum” dedi. Henüz 15 yaşındayken yazılıma merak salan Güneş, evde internet ve bilgisayar olmamasına rağmen kağıt ve kalem ile kodlama yöntemini öğrendi. Girdiği sınavda başarılı olarak lise eğitimi için Kayseri’ye gelen Güneş, burada da kendi çabasıyla yeni yazılım hazırladı.istedikten-sonra-yapamayacaginiz-hicbir-is-yok-698336-1.

Güneş, yaptığı açıklamada, hayallerini gerçekleştirmek için Yozgat’taki köyünden Kayseri’ye geldiğini söyledi: “Mücadele için biraz fedakârlık olması gerekiyor. Ben mücadelemin fedakârlığını da ailemden ayrılarak verdim. Şu an çok mutluyum. Artık kendimi geliştirebiliyorum. Köyde kalsam bunlar olmayacaktı. Hiçbir insana dokunamayacaktım ve benim hayallerimden birisi buydu. İnsanlara dokunup hayatlarını değiştirip daha güzel bir dünya için uğraşmak istiyorum.”

‘YAPAMAZSIN’ DİYENLER OLDU

Şu ana kadar 5 proje gerçekleştirdiğini anlatan Güneş, kadın olduğu için ‘yapamazsın’ gibi sözlerle karşılaştığını belirtti: “Yazılım ve mühendis denilince akla ilk gelen erkekler oluyor. Bana ‘yapamazsın’ diyenler çok fazla oluyordu. Kadın olduğum içindi. Yapacağıma inanmış gibi gözüküp, inanmadığını o kadar belli eden insanlar beni içten içe üzüyordu. Çocuklarla buluştuğumda tekrar enerji toplayıp tekrardan mücadele etmeye başlıyordum. Geleceğimizin umutlarının onlar olduğunu düşünüyorum. Onlar için de asla mücadelemden vazgeçmeyeceğim.”

‘ÖNYARGILI YAKLAŞIYORLAR’

İzmir’in Karşıyaka ilçesinde yaşayan oto lastik ustası Tuğçe Pehlivanoğlu, yaklaşık 10 yıldır mesleğini yapmayı, azim ve kararlılıkla sürdürüyor. Ege Bölgesi’nde bu işi yapan bir elin parmaklarını geçmeyecek sayıda kadın olduğunu belirten Pehlivanoğlu, “Kadınların istedikten sonra yapamayacağı hiçbir iş yok. Yeter ki istesinler. Emin olsunlar, ellerinden her iş gelir. Bunu ben yapabilir miyim diye düşünmesinler” dedi.

DHA