İşten atılan PTT emekçisi hak savaşını kazandı

Deniz GÜNGÖR

Posta ve Telgraf Teşkilatı’nda (PTT) çalışan ve 2020 Mart ayında Kod-29 ile işten çıkarılan PTT-Sen işyeri temsilcisi Niyazi Uzunkaya sendikal tazminat talepli işe iade davasını temsilcilik haklarıyla kazandı. Pandemi süresince PTT içerisinde koronavirüse karşı yeterli önlemlerin alınmamasına tepki gösterdiği için Uzunkaya’nın işten çıkarıldığını hatırlatan PTT-Sen Örgütlenme Uzmanı Büşra Yılmaz, yaşananları BirGün’e anlattı.

Yılmaz, elde edilen kazanımın temsilcilik düzeyinde olduğunu belirterek “Bu normal bir sendikal tazminat veya işe iade değil. Burada işyeri temsilcinin işten atılması ile ilgili ayrı bir hüküm var” dedi. Uzunkaya’nın işten çıkarıldığı Mart 2020 tarihinden itibaren maaşının ödeneceğini aktaran Yılmaz, “Davaları devam eden arkadaşlarımız hâlâ var ancak elde ettiğimiz bu kazanım diğer davalar için emsal olacaktır” ifadelerini kullandı.

PTT içerisinde pandemi önlemlerinin yeterince alınmadığını hatırlatan Yılmaz, “Niyazi Uzunkaya, alınmayan önlemler yüzünden işten çıkarıldıktan 1 hafta sonra koronavirüse yakalandı ve bu aslında alınmayan önlemlerin kanıtı niteliğindeydi” dedi.

Direnişi en çok sahiplenen işçilerden birinin de Uzunkaya olduğunu söyleyen Yılmaz, “Pandemi sürecinde Niyazi abi iş bulamadı çünkü ortada iş yoktu. Biz kendi dayanışmamızla arkadaşımıza destek olduk” diye konuştu.

“Biz bu direnişin meyvelerini alacağımızı biliyorduk” diyen Yılmaz “Direnişimizin mahkeme kararında da etkisi olduğunu düşünüyoruz. Oradaki direnme biçimimiz ‘Evet, bana yapılanları hak etmediğim için sokaklardayım’ anlamına geldiği için kararda etkili olduğunu kanaatindeyiz” ifadelerini kullandı.

Çalışma Bakanlığının işçilere yapılan baskı ve mobbing nedeniyle şirkete ceza kesildiğini kaydeden Yılmaz son olarak şunları söyledi: “Sendikanın yetki belgesi onandı, işe iadeler gerçekleşiyor ve böylece direnişle beraber açılan bir yol var önümüzde. Direnmekten başka bir yol olmadığını ve önümüzün ancak bu şekilde açılacağını biliyorduk."