SORU:
Kurumsal bir firmada kurye olarak çalışıyorum günde 10.5 saat çalışıyorum ve firma maaş hesabımıza asgarî ücret yatırıp bize elden 1000 TL veriyor ve yoğunluk var biri işe gelmedi gibi bahanelerle çalışma saatlerimizi uzatıyorlar işten ayrılmak ve hakkımı almak istiyorum ne yapabilirim?

CEVAP:
İş kanunumuza göre haftalık çalışma süresi 45 saat olarak belirlenmiştir. Bu sürenin üzerindeki çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilip saat başına yüzde 50 zamlı ödenmelidir. Diğer taraftan ücretin bir kısmının elden ödenmesi ve ücret bordrosuna yansıtılmaması işçinin sosyal güvenlik priminin ve gelir vergisinin eksik yatırılması anlamına gelir. Yani burada bir kısmi kayıt dışılık söz konusu olur. Dolayısı ile siz bu olumsuzluklardan dolayı iş sözleşmenizi haklı nedenle sona erdirip (varsa) kıdem tazminatınızı talep ederek işten ayrılabilirsiniz. Tabii bu tür işten ayrılmalar genellikle işçi-işveren arasında yasal husumetlere neden olur. Bu nedenle bir avukat desteği almanızda fayda var.

ÖZLÜK İŞLERİ MEVZUATA AYKIRI OLDUĞUNU İDDİA EDİYOR

SORU:
Özel bir şirkette 9 aydır çalışmaktayım. Zorunlu ve eksik askerlik hizmeti yerine getirmek için 70 gün askere gideceğim. Bu süre zarfı içerisinde ücretsiz izine çıkabilir miyim? İnsan kaynakları ile görüştüğümde onay verilmesine rağmen Özlük İşleri mevzuata aykırı olduğunu iddia ediyor. Gerçekten mevzuata aykırı bir durum mudur?

CEVAP:
Öncelikle şunu belirtelim ki ücretsiz izin iş sözleşmesinin askıda olduğu hallerden biridir. İşçi ile işveren karşılıklı anlaşmak suretiyle ücretsiz izin konusunda bir mutabakata varabilirler. Bunda yasal bir engel yok. Siz askerlik sebebiyle değil de farklı bir sebeple de ücretsiz izin talep edebilirsiniz. İşverenin bu izne onay vermek gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak verebilir de. Anlayabildiğim kadarıyla yönetim sizin bu izninize sıcak bakıyor hatta insan kaynakları da olumlu yaklaşıyor. Ancak özlük işleri mevzuatı öne sürerek engel yaratıyor. Bu da bana oldukça anlamsız geldi. Benim şahsi kanaatim sizin anılan süre için ücretsiz izin almanızda işverenin onay vermesi koşulunda herhangi bir sakınca olmadığı yönündedir. Özlük işleri bu konuda ısrarcı davranırsa size çıkış yapar döndüğünüzde tekrar giriş yapar. Yani ortada büyütülecek bir sorun yok bence.

SSK PRİMLERİM ÖDENMEMİŞ

SORU:
Merhaba ben 92 tarihinde bir aile şirketi de işe başladım. Bu fabrika kilit fabrikasıydı fakat 2002’den 2010 kadar olan SSK primlerim ödenmemiş, patron vefat etmiş fabrikayı iflas olarak göstermişler. 3 kızı var mirasçısı olarak bir kızı muhasebe sorumlusuydu ne yapmalıyım beni aydınlatırmısınız ümit var mı SSK için.

CEVAP:
Sizin hizmet tespiti davası açmanız gerekiyor. Bu tür davalarda her ne kadar zamanaşımı söz konusu olsa da işe giriş yapılıp da işverence eksik prim ve/veya prim ödememesi gibi durumlar söz konusu ise zaman aşımı ortadan kalkıyor. Hizmet tespiti davası için bir avukatla görüşmelisiniz.