EnerjiSa'nın işten çıkardığı işçiler şirketin önünde bir araya geldi. İşlerine geri dönmek isteyen emekçiler, “Taleplerimiz karşılanmazsa EnerjiSa’nın olduğu her bölgeyi, Sabancı’ya bağlı her firmayı eylem alanına çeviririz” dedi

İşten çıkarılan EnerjiSa işçileri direnişte

BirGün / ANKARA

Elektrik dağıtım şirketi EnerjiSa’nın işten çıkardığı işçiler, Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde bir araya geldi. EnerjiSa’nın işten çıkardığı ve aralarında DİSK/Enerji-Sen işyeri temsilcilerinin de olduğu 10’u aşkın emekçi, işlerine geri dönmek istediklerini söyledi. Emekçiler, talepleri karşılanmazsa Sabancı’ya bağlı tüm işyerlerini eylem alanına çevireceklerini kaydetti.

DİSK’e bağlı Enerji-Sen’in çağrısıyla yapılan eylemde basın açıklamasını işten çıkarılan Mehmet Ali İçindere okudu. Haksız yere işten çıkarıldıklarını kaydeden İçindere, “Yıllardır emek verdiğimiz işimizden bir günde ‘Size uygun pozisyon yok’ denilerek çıkartıldık” dedi.

İçindere, süreci şöyle anlattı:

“Enerji şirketlerinin özelleştirilmesi sürecinde taşeron işçi olarak çalıştırılıyorduk. 2011 yılında Sabancı’ya bağlı çalışmaya başladık. Hepimiz bireysel iş sözleşmelerimizi imzaladığımız otelin bir alt katında sarı sendikaya daha neyin ne olduğunu bile anlamadan üye yapıldık. 2011’den 2021’e kadar 4 dönem toplu sözleşme süreçlerini yaşadık. Her defasında ihanete uğradık, her defasında insanca yaşayacak bir ücret almaktan biraz daha uzaklaştık, her defasında güvenceli çalışma koşulları biraz daha hayal olmaya başladı. Öncelikle toplu sözleşmenin bizden habersiz imzalanmasına, sarı sendikacılığa isyan ettik ve 'artık yeter' dedik. Öncelikle tepkimizi gösterdiğimiz eylemler yaptık, sonrasında da Başkent Elektrik işçilerinin büyük bir çoğunluğu olarak DİSK/Enerji-Sen çatısı altında toplanmaya başladık. Bu birliği parçalamak için geçtiğimiz Kasım ayından itibaren söylenmeyen yalan, yapılmayan tehdit kalmadı ancak birliğimiz de kırılamadı. Şimdi Başkent Elektrik’in faaliyetinin olduğu çeşitli illerde sendika temsilcisi arkadaşlarımızın da dahil olduğu işçiler işten çıkarılıyor. Geri kalan arkadaşlarımız, bizim işten çıkarılmamız örnek gösterilerek kış günü işinden edilmekle tehdit ediliyor.

"HER FİRMAYI EYLEM ALANINA ÇEVİRİRİZ"

Şirket bir yandan kamuoyundaki imajını düşünerek sendikal sebepler olmadığını ileri sürüyor ve farklı sendikalara üye işçilerin de işten çıkarılması bu duruma örnek gösteriliyor ama bir yandan da arkadaşlarımız aba altından sopa gösterilerek istifaya zorlanıyor en önemlisi de yakaladığımız birlik ruhu parçalanmaya çalışılıyor. Maalesef adı sendika olan ama sendikayla hiçbir alakası olmayanlar da bu durumun sahadaki en büyük icracısıdır.

Yalanlar sarı sendika kanalıyla yayılıyor, işçilerin üzerinde korku atmosferi yine sarı sendika kanalıyla yaratılıyor. Bu da patronlarla sarı sendikalar arasındaki işbirliğinin en basit örneklerinden biridir. Tüm bu durum değişmelidir. Kurallı, düzgün ve adil işleyen bir çalışma düzeni oluşturulmalı, performans baskısına, yönetici keyfiyetine son verilmeli ve işten çıkarmalar durdurulmalıdır. İşten çıkarılan işçiler bir an önce işe geri alınmalıdır.

Daha önce de defalarca uyardık ancak şirket kısa bir ara vermenin ardından yine aynı yolu seçti. Şimdi eğer bu taleplerimiz gerçekleşmezse Ankara’nın her yerini, EnerjiSa’nın olduğu her bölgeyi, Sabancı’ya bağlı her firmayı eylem alanına çeviririz, işçinin sesinin duyulması için ne gerekiyorsa yaparız. Bunun sonucunda rezil olacak olan bu şirkettir. Bu rezillik karşısında işçiler onurlu bir şekilde direnme hakkını kullanacaktır.”