Google Play Store
App Store

Salgın devam ediyor ancak işten çıkarma yasağı 17 Mayıs’ta sonlanacak. Sendikaların talebi ise işten çıkarma yasağının salgın boyunca devam etmesi.

İşten çıkarma yasağı 17 Mayıs’ta sonlanıyor: Pandemi bitti mi?

Arzu Çerkezoğlu - Hazal Hendekçi - Onur Eyidoğan - Suat Karlıkaya

EMEK SERVİSİ

Pandeminin tüm toplumsal ve ekonomik etkileri devam ediyor ancak işten çıkarma yasağı 17 Mayıs’ta sonlanacak. Kapanmadan etkilenen işletmelerin yaşadığı darboğaz her gün daha da artarken işten çıkarma yasağının sonlanacak olmasına sendikalardan tepki var. Salgın sona erene kadar işten çıkarma yasağının devam etmesi isteyen sendikalar aynı zamanda ücretsiz izin uygulamasının da sonlandırılmasını talep ediyor.

İşten çıkarma yasağı uzatılsın

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, salgınla birlikte işverenlere işçinin rızasını aramaksızın ücretsiz izine çıkarma hakkı verildiğini hatırlatarak yaşanan mağduriyete dikkat çekti. Çerkezoğlu, şunları dile getirdi: “Ücretsiz izne çıkarılanlara verilen nakit desteği, önce 39 lira olarak belirlendi. Asgari ücretin zamlanmasıyla 47 lira oldu şimdi ise 50 lira. Ayda asgari ücretin yarısı kadar sağlanan destek. Milyonlarca işçi ve ailesi asgari ücretin yarısı kadarına yaşamaya mahkûm edildi” dedi. İşten çıkarma yasağının istisnalarından yararlanılıp yüz binlerce işçinin işten çıkarıldığını da hatırlatan Çerkezoğlu talepleri şöyle sıraladı: “1 Mayıs’ta da temel talepler arasında gelen, pandeminin toplumsal ve ekonomik boyutları devam ettikçe işten çıkarmaların bütün istisnaların kaldırılarak devam etmesi, ücretsiz izin dayatmasına ve Kod-29 zulmüne son verilmesi lazım. 17 Mayıs son tarih ancak biz bu konudaki kararlılığımızın altını çiziyoruz.”

Kod-29, ücretsiz izin yasaklansın

Tüm Otomotiv ve Metal İşçileri Sendikası İstanbul Temsilcisi Onur Eyidoğan ise işten çıkarma yasağının hiçbir zaman uygulanmadığına dikkat çekti. Eyidoğan, şöyle konuştu: “Sadece propagandası yapıldı. Her bir kentte, her işkolunda işçiler ücretsiz izinle açlığa mahkûm edildi. Kısa çalışma ödeneği ve ücretsiz izin uygulamasıyla pandeminin faturası her kriz döneminde olduğu gibi işçilere kesildi. Hiçbir istisnası olmadan pandemi süresince işten çıkarmalar yasaklansın. Patronlar yargıç değildir, bu nedenle Kod-29 yasaklansın. Kod-29 gerektiren durumlarda zaten gerekli tutanaklar tutulacak ve idari yasal işlemler başlatılacaktır. Ücretsiz izin sendikalı işçiye karşı kullanılan silahtır. Ücretsiz izin uygulamasına son verilsin. İşten çıkarma yasağı hiçbir istisnası olmadan uzatılmalı. Fabrikalarda salgının gerektirdiği durumlarda işçilere ücretli izin verilmeli.”

Milyonlar işsizlik tehdidi altında

Turizm, Eğlence ve Hizmet İşçileri Sendikası’ndan (TEHİS) Hazal Hendekçi işten çıkarma yasağının milyonlarca işçiyi etkilediğini hatırlattı. Yüz binlerce işçinin işten çıkarılma tehdidi altında olduğunu belirten Hendekçi “İşten çıkarılma yasağının ortadan kaldırılması aynı zamanda mevcut sigortalı çalışan işçilerin işlerinden atılıp, yerine sigortasız part time işçilerin getirilip, patronların sigorta maliyetinden kaçacaklarını ve asgari ücretin bile altında öğrenci işçileri çalıştıracağı bir ortamı hazırlıyor. Bu süreçte eğlence ve konaklama kolunun hareketleneceğini ve direnişlere sahne olacağını öngörüp kendimizi bu sürece hazırlıyoruz” dedi.

İşçilerin talepleri görülmüyor

Tek Gıda-İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Suat Karlıkaya, “17 Mayıs tarihi itibarıyla işten çıkartma yasakları son buluyor. Şu an için işverenlerin talepleri doğrultusunda işten çıkartma yasağının kaldırılarak ücretsiz iznin devam ettirilmesi öngörülüyor. Bizim en büyük sıkıntımız bu ülkeyi yönetenler maalesef hiçbir zaman işçilerin talepleri doğrultusunda bir yasa ortaya koymaması” diye konuştu. Karlıkaya şöyle konuştu: “İşçilerin talepleri gerçek manada bir işten çıkartma yasağı getirilmesidir. Patronların eline verilmiş bir ücretsiz izin sopası varken işten çıkartma yasağı bir şey ifade edemez.”