‘İşten çıkarma yasağı işçi aleyhine işliyor’

HABER MERKEZİ

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a çalışma hayatının sorunlarıyla ilgili rapor sundu. Raporda, işten çıkarma yasağı ve ücretsiz izne çıkarma uygulamalarının bazı patronlarca suiistimal edilmesiyle ilgili yaşanan sorunlara yer verildi.

Saray’da gerçekleşen görüşmenin ardından açıklama yapan Atalay, şunları söyledi: “Salgın sürecinde her türlü iş ve hizmet sözleşmesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında işverence feshedilemiyor. İstisna kapsamında tutulan bu haller son dönemde bazı işverenlerce işçileri işten çıkarma yöntemi haline geldi. Özellikle sendikal örgütlenen işçilerin bu haller bahanesiyle iş akitleri feshediliyor ya da işçiler ücretsiz izne gönderilerek cezalandırılıyor.”


Bu şekilde işten çıkarılan işçilerin ihbar ve kıdem tazminatları ile işsizlik ödeneği alamadığına dikkat çeken Atalay, “İşten çıkarma yasağı her yönüyle işçi aleyhine işliyor. İş Kanunu’nun 25/2. maddesi kapsamında haksız olarak sözleşmesi feshedilen işçinin hukuk yollarına başvurup haklarını alabilmesi yıllarca sürüyor. Kaldı ki yargılama süreçlerinin tüm maddi yükü de peşin ödeme sistemi gereğince davasını kazanana kadar işçinin üzerinde kalıyor” dedi.

BİN 420 LİRALIK DESTEK YETERSİZ

İşçilerin onayları olmadan ücretsiz izne gönderilmeleri nedeniyle de mağdur olduğunu belirten Atalay, “Bazı işverenler kıdemi fazla olan işçileri ücretsiz izne gönderiyor ve aylarca işe geri çağırmıyor, işçileri istifaya zorluyor” diye konuştu. Ücretsiz izne çıkarılan işçilere verilen aylık bin 420 liralık nakdi ücret desteğinin yetersizliğine vurgu yapan Atalay, “Bu ücretle işçinin ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılaması son derece güç. Nakdi ücret desteği en az asgari ücret seviyesine yükseltilmeli” ifadelerini kullandı.