Koronavirüs tedbirleri kapsamında devreye sokulan ve süresi 17 Temmuz’da dolacak olan işten çıkarma yasağının üç ay daha uzatılması bekleniyor. İşçiyi ücretsiz izne çıkarma uygulaması da devam ettirilecek.

İşten çıkarma yasağı ve ‘ücretsiz izin’ uygulaması 3 ay uzatılacak

Koronavirüs (Covid-19) salgınında alınan önlemlerden birisi olan “işten çıkarma yasağı”nın 3 ay daha uzatılacağı belirtildi.

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, 17 Temmuz’da sona erecek olan yasağın 3 ay daha uzatılması planlanıyor. Ancak şirketlerin işten çıkarma yerine tercih ettiği “ücretsiz izin” uygulamasında bir değişiklik olmayacak.

İşverenin işçiyi ücretsiz izne çıkartması normalde işçi açısından iş akdini haklı fesih sebebi İşçi haklı sebeple iş akdini feshettiğinde kıdem tazminatını alabiliyor, işsizlik maaşı hakkından da yararlanabiliyor. Ancak geçici düzenleme uyarınca, işten çıkarma yasağı döneminde ücretsiz izne çıkartılan işçiler, bu durumu haklı fesih sebebi yapamıyorlar.

Ücretsiz izne çıkartılan işçiler için kısa çalışmaya başvurulmamışsa ya da işçinin kısa çalışma ödeneği alma hakkı bulunmuyorsa, sadece günlük 39.24 TL’lik nakdi ücret desteği sağlanıyor. Ücretsiz izin uygulaması ve nakdi ücret desteği de 17 Ekim’e kadar uzatılacak.

BAKAN, ‘UZATMAYI DÜŞÜNÜYORUZ’ DEMİŞTİ

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 13 Haziran’da katıldığı bir televizyon programında, “işten çıkarma yasağı”nın süresinin uzatılacağını söylemişti. Selçuk, şöyle konuşmuştu:

“Fesih kısıtı ile işlerini kaybetmelerini engelledik vatandaşlarımızın. Aynı zamanda iş verenlerimizin giderlerini azaltacak bir destek sağlayarak da hem işçi hem işverenlerimizi korumayı hedefledik. İnşallah istihdamı korumak için bir süre daha uzatmayı düşünüyoruz.”

GERİ DÖNENE ‘ÜCRETSİZ İZİN!’

Öte yandan kısa süre içinde Meclis’e sunulması beklenen ‘istihdam kalkanı paketi’ ile 1 Ocak 2019’dan 17 Nisan 2020 tarihine kadar olan dönemde işten çıkartılmış kişilerin son çalıştıkları iş yerine dönmesi teşvik edilecek. İşveren bu kişileri alıp çalıştırırsa, primleri devlet tarafından karşılanacak. İşveren, geri dönen işçisini şu an çalıştırma imkânı yoksa ücretsiz izne çıkartacak. Bu durumda işçiye, işsizlik maaşı alma hakkı olup olmadığına bakılmaksızın günlük 39.24 TL’lik nakdi ücret desteği sağlanacak. İşveren açısından bir yük söz konusu olmayacak.