DİSK Basın İş, Artı TV ve Artı Gerçek yönetiminin çalışan en az 50 kişinin işsiz bırakılmak istendiğini açıklayarak, "kitlesel emek kıyımına karşı dayanışma" çağrısı yaptı. Artı yönetimi ise "Yaşanan süreçten rahatsızlık duyan arkadaşlarımızı bir kez daha dinlemek, temel noktalarda uzlaşıp işyeri barışını yeniden sağlayarak ortak mücadelemize devam etmek amacındayız" açıklaması yaptı.

İşten çıkarmalarla ilgili Artı Gerçek ve Artı TV’den açıklama

Artı TV ve Artı Gerçek yönetimi ile DİSK Basın İş arasında imzalanan protokol sonrasında DİSK Basın İş İşyeri Temsilcisi Cenk Kolçak ücretsiz izne çıkarıldı. 50’ye yakın çalışan ise işten çıkarılma ile karşı karşıya. DİSK Basın İş Yönetim Kurulu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada "Protokol imzalamayı ‘iyi niyetli’ olarak okumuştuk, ancak büyük bir yanılgıymış” denildi.

Artı yönetimi ise bugün sosyal medya hesabı üzerinden açıklama yaptı.

DİSK Basın-İş’le protokol imzalayan tek medya organı olduğunu aktaran Artı TV/Artı Gerçek İcra Kurulu, bu süreçte hatasız olmadıklarını söyleyerek uzlaşmak istediklerini belirtti.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Türkiye basın tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyoruz. Medyanın neredeyse tamamı iktidar kontrolünde. Bu ortamda ARTI TV/ARTI GERÇEK, kamu yararına çalışan, kâr amacı gütmeyen bir vakfın sahipliğinde kuruldu. Barışı, demokrasiyi, emeği, ezilenleri, ötekileştirilenleri, halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkını savunmak için yola koyulduk.

ARTI çatısı altında bir araya gelmiş bir avuç fedakâr emekçi ile birlikte, yokluklarla ve baskılarla mücadele ederek, önemli yol kat ettiğimize inanıyoruz. Neredeyse tüm medya sendikasızlaştırılmışken DİSK Basın-İş’le protokol imzalayan tek medya organıyız.

Sendika ile el ele, baskılara karşı mücadele vereceğimize, karşı saflarda birbirimizle uğraşıyor olmanın hüznünü yaşıyoruz. Hatasız olduğumuzu savunmuyoruz; elbette hatalarımız olmuştur. Ancak hiçbir arkadaşımızla haksız ve hukuksuz şekilde yollarımızı ayırmadığımızın bilinmesini istiyoruz. Mazimizi bilenler, bize yönelik ağır suçlamaları asla hak etmediğimizi de bilir.

Yine de şu anda bu haksız suçlamalara cevap yetiştirmek yerine, halen geçerli saydığımız protokol çerçevesinde sendikamızla mutabakat sağlamak, yönetimi eleştiren ve yaşanan süreçten rahatsızlık duyan arkadaşlarımızı bir kez daha dinlemek, temel noktalarda uzlaşıp işyeri barışını yeniden sağlayarak ortak mücadelemize devam etmek amacındayız.

Sınırlı imkânlarla, çok güç koşullarda bağımsız yayıncılık yapmaya çalışan, pandemi nedeniyle daralan kaynaklarına rağmen çalışanların ücretlerini aksatmadan ödeyen ARTI TV/ARTI GERÇEK, meslek ilkelerine uyan, çalışma barışına özen gösteren çalışanlarıyla yoluna devam etme kararlılığındadır. Yapıcı bir diyaloğun, çözümün anahtarı olduğu inancıyla tüm çalışanlarımızı, okurlarımızı ve izleyicilerimizi, bu zor dönemde dayanışma içinde birlikte mücadeleye çağırıyoruz."

NE OLMUŞTU?

DİSK Basın-İş, 4 Mart’ta toplu iş sözleşmesi (TİS) yetkisi olmamasına rağmen protokol imzaladığı Artı TV ve Artı Gerçek yönetiminin, süreçte öne çıkan gazeteci ve çalışanları işten çıkardığını duyurarak tepki göstermişti.

DİSK Basın İş Yönetim Kurulu tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada "Protokol imzalamayı ‘iyi niyetli’ olarak okumuştuk, ancak büyük bir yanılgıymış” denilmişti.

Hak arayışında öne çıkanların teker teker işten çıkarıldığına dikkat çekilen açıklamada protokolün uygulanmadığı belirtildi. Yapılan açıklamada “4 yıldır zamsız çalıştırılan, mobbing ve baskı ortamında işini yapmaya zorlanan, itiraz hakkı istifa baskısı ile elinden alınan ve tüm bunlara karşı sendikalaşma hakkını kullanan basın emekçilerine Demirören vari bir yanıttır. İspiyon, jurnalleme, dedikodu mekanizmalarıyla karar veren yönetimin kararını tanımıyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

Son bir ayda yaşananların sıralayan sendika 7 kişinin istifaya zorlandığı ya da ücretsiz izne çıkarıldığı belirtilerek “Şimdi ise ‘sözleşme feshi’ ile 50’den fazla çalışan işsiz kalacak” ifadeleri kullanıldı. Artı yönetimine sendika düşmanı tutumdan vazgeçme çağrısı yapan DİSK Basın İş, işçi kıyımana karşı tüm kamuoyuna dayanışma çağrısı yapmıştı.