SORU: Ben İstanbul’da özel bir şirkette çalışıyorum. İş görüşmesi yaptığımda vasıfsız yetiştirilmek üzere eleman aradıklarını söylediler. Sabah 09.00-akşam 20.00 çalışma saatlerim. Haftanın 5 günü depoda, altıncı gün şirketin herhangi bir mağazasında çalışıyorum. İşyeri ihracat firması (tekstil), İstanbul genelinde 12 mağazası bulunuyor. Ben 2013 yılından beri buradayım. Fakat işveren benim istifamı vermemi bekliyor. Herhangi bir tatsız […]

İstifa vermemi bekliyorlar

SORU: Ben İstanbul’da özel bir şirkette çalışıyorum. İş görüşmesi yaptığımda vasıfsız yetiştirilmek üzere eleman aradıklarını söylediler. Sabah 09.00-akşam 20.00 çalışma saatlerim. Haftanın 5 günü depoda, altıncı gün şirketin herhangi bir mağazasında çalışıyorum. İşyeri ihracat firması (tekstil), İstanbul genelinde 12 mağazası bulunuyor. Ben 2013 yılından beri buradayım. Fakat işveren benim istifamı vermemi bekliyor. Herhangi bir tatsız durum yaşamadık; ama çok zor şartlar altında günde 11 saat çalışıyorum. Sigortamı 8 saatten yatırıyorlar, geriye kalan 3 saati elden mesai olarak alabiliyorum. Benim sigorta kaydım merkez depoda, fakat son 2 aydır beni mağazada çalıştırıyorlar, bıkıp gitmemi bekliyorlar ama ben istifamı vermek istemiyorum. Birkaç arkadaşa danıştım, dava açarsan fazla mesailerini, bayram-tatil ücretlerini alabilirsin diyorlar. Ne yapmam gerekiyor?

İş Kanunu gereği mesai saatleri haftalık olarak düzenlenmiştir. Buna göre, haftada 45 saati aşan çalışmalar fazla mesai olarak değerlendirilmeli ve saat başına yüzde 50 zamlı ödenmelidir. Sabah 9.00 akşam 20.00 gibi bir çalışma şekli ( 1 saat ara dinlenmesini düşersek) günde 10 saat çalışmak anlamına gelir. Eğer haftada 6 gün çalışıyorsanız toplamda haftada 60 saat çalışmış oluyorsunuz. Bu da (60-45 = 15) haftada 15 saat fazla çalışma anlamına gelir. Bu fazla mesailerin size ödenmemesi ve ücretinizin bordroda düşük gösterilmesi sebebiyle işten İş Kanunu 24/2 madde kapsamında ayrılıp kıdem tazminatı ve ödenmeyen fazla mesailerinizi talep edebilirsiniz. Tabii ki yaptığınız fazla çalışmaları ve bu çalışmaların karşılığını almadığınızı kanıtlamanız gerekecektir. Bu nedenle bir avukatla görüşerek onun önerileri doğrultusunda birlikte hareket etmeniz daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar.

İşten çıkışım yapılabilir mi?

SORU: Yaklaşık 1,5 yıldır çalıştığım işyerinden maddi ve manevi nedenlerden dolayı ayrılmaya karar verdim. Ayrılmamdan 3 gün sonra maddi ve manevi kayıplarımın karşılanma sözüyle işveren temsilcisinin davetiyle yeni bir anlaşmayla tekrar aynı işe başladım. İşveren daha ikinci haftada deneme süresinde başarısız olduğumu, benimle çalışmalarının mümkün olmadığını söyleyerek tek taraflı iş akdimi fesih etmiştir. Fesih bildirimini bana yazılı olarak yapmakla beraber, bildirimi teslim almadığım için Noter kanalıyla adresime gönderildiğini öğrendim; ancak elime henüz bir şey ulaşmadı. Buna karşın işverenin 7 gün sonra SSK çıkışımı yaptığını öğrendim; ancak bu arada ben 15 günlük sağlık raporu aldım ve firmaya telefon yoluyla bildirdim. Ben raporluyken ve elime Noter bildirimi ulaşmadan işten çıkışım yapılabilir mi?

İş Kanunu’na göre (şayet işe girişte saptanmışsa) deneme süresi 2 aydır. Bu iki aylık süre içinde gerek işçi gerekse işveren iş sözleşmesini bildirimsiz olarak her an sona erdirebilir. Bu bildirimi sizin tebellüğ etmemeniz (imzalamamanız) sonucu değiştirmez. Ancak burada şayet ikinci kez aynı göreve başlatıldı iseniz yeniden bir deneme süresi koymak iyi niyet kuralları ile bağdaşmıyor. Bu nedenle şayet hak aramayı düşünüyorsanız özellikle bu konuyu gündeme getirerek bir avukata danışmanızda fayda var.

Şirket ihaleyi kaybetti

SORU: Çalıştığımız şirket ihaleyi kaybetti, yeni şirket hemen işbaşı yapmamızı istiyor, ama duyduk ki ayrıldıktan sonra en az 3 gün boşta kalacakmışız ki eski şirketten 42 aylık tazminatımızı alalım. Bunun yasal prosedürü nedir?

İşi biten şirketin sizin çıkışınızı yaptıktan sonra 3 günlük bir boşluk olması ve bunun tazminatınızın ödenmesi için gerekli olduğu hangi yasal gerekçeye dayanıyormuş, anlayamadık. Böyle bir süreye ihtiyaç olmadığı gibi bu tazminatlarınızı ödememek için kötü niyetli bir davranış olabilir. Ayrıca siz hiç boşluk olmadan yeni işverenle işe başlarsanız sigorta günleriniz bakımından da bir zarara uğramayacaksınız. Özetle eski işveren işin bittiği tarih itibarı ile çıkışınızı yapar, sizi işe alan yeni işveren de ertesi gün girişinizi yapmalıdır.