Soru: Sigorta başlangıcım 02.01.2002. Şu anda çalışmış olduğum kurumda ise 11 yıldır yani 01.02.2011 yılından itibaren Basın-İş kanununa tabi (212) kanunluk haber kameramanı olarak çalışmaktayım. Kendi istifam durumunda tazminatımı alabilir miyim?

Cevap: Basın-İş Kanununa tabi çalışanlar meslekte 5 yıllık kıdeme sahip olduklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyorlar. Ancak bu herhangi bir nedenle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilecekleri anlamına gelmiyor. Önceki yıllara ait uygulamalarda istifa eden gazetecilere de kıdem ödeniyorken, Yargıtay’ın sonraları verdiği kararlarda durumun değiştiğini görüyoruz. Bu konuyla ilgili aşağıdaki alıntıyı inceleyiniz.

“Şakar’ın görüşüne göre; “Kıdem tazminatı bu kanunda belki de en kötü şekilde düzenlenmiş maddeler içinde yer almaktadır.” Şakar, kanunda kıdem tazminatı terimden başka kıdem hakkı terimi de kullanılmakta olduğuna da dikkat çekmiştir ve yine Şakar basın iş sözleşmesi her ne sebeple sona ererse ersin gazeteciye kıdem tazminatının ödenmesi gerektiği görüşündedir (Şakar, 2006: 111). Ancak Basın İş Kanunu’nda açık bir şekilde böyle bir düzenleme mevcut değildir ve Yargıtay da bu yönde karar vermemektedir. Yanı sıra Yargıtay kararlarına göre de; ücretin zamanında ödenmemiş olması, gazetecinin istifası, Basın İş Kanunu madde 17 dışındaki sebeplerle tutuklanma, gazetecinin ikramiyelerinin ödenmemesi, ücret artışının beklenenin altında olması halleri kıdem tazminatı doğurmaz (Uçum, Karataş 2008)." (Kaynak: https://dergipark.org.tr/en/download/article-file/945291)

Bu arada toplu sözleşmelere konuya ilişkin aksi bir madde koymak suretiyle (yani istifa halinde dahi gazetecinin kıdeminin ödenmesi yönünde bir madde konulması suretiyle) istifa halinde de basın çalışanlarının kıdem tazminatı alabilmesi mümkündür. Nitekim TGS’nin (Türkiye Gazeteciler Sendikası) yaptığı toplu sözleşmelerde bu madde bulunmaktadır.

ASKERLİK İÇİN İŞTEN ERKEN AYRILMAK İSTİYORUM

Soru: Askerlik vazifem 03.02.2021 olarak belirlenmiştir. İş yerinden erkenden çıkışını verip haklarımı almak istiyorum ve sülüs belgesini alınmadan çıkış talebinde bulunamıyorum diye bir haber aldım. Erkenden çıkma şansım var ise nasıl bir yol izlemeliyim ne yapmalıyım?

Cevap: Askerlik nedeniyle işten erken ayrılmak ancak işverenle anlaşarak mümkündür. Çünkü siz askere sevk belgenizi (sülüs) işverene ibraz etmediğiniz sürece işverenin size kıdem tazminatı ödemek yükümlülüğü yoktur. Belgenizi işten henüz almadan erken ayrılırsanız işveren size devamsızlıktan çıkış yapabilir. İşten erken ayrılıp kıdem tazminatını alamadan askere giden daha sonra işverene dava açanların ise işten ayrılış tarihi ile askere gidiş tarihi arasında makul süreler (3-5 ay gibi) olduğunda bu davaları kazandıkları görülmektedir. Ancak dava süreçlerinin uzun süreler olduğunu ve işverenle anlaşarak ayrılmanın daha mantıklı olduğunu da hatırlatmak isteriz.