'İstihdam fazlası' personel sorunu yaşayan TRT'ye 1422 kişi alındı

İstihdam Fazlası Personel (İFP) olduğu iddiasıyla, 143 çalışanı isteği dışında, 80 çalışanı ise kendi isteği ile başka kurumlara gönderen ve binlerce çalışanını emekli etmişti. TRT’nin hazırladığı dört ayrı İFP listesi, Devlet Personel Başkanlığı'na (DPB) gönderilmiş, DPB ise 42 gün boyunca bu personeli atayacak kurum bulamamış, TRT’nin isteği doğrultusunda “acilen” çıkarılan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile atama istekleri yapılabilmiş ve bu kişiler başka kurumlara atanmıştı. İstihdam sorunu yaşadığını iddia eden Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (TRT), son 14 ayda 1422 yeni personeli göreve başlattı.

Cumhuriyet'ten Sena Yaşar'ın haberine göre, TRT’de, 143’ü isteği dışında, 80’i kendi isteğiyle olmak üzere toplamda 223 çalışan 'istihdam fazlası' olarak belirlenirken, 9 Temmuz 2018 tarihinden bu yana TRT bünyesine toplamda 1422 yeni personelin alındığı ortaya çıktı. Göreve başlayan 1422 yeni kişiden 28’i 'Kadro Karşılığı Sözleşmeli Personel' olurken, 1394’ünün 'Özel Hukuka Tabi Personel' statüsünde olduğu belirlendi. Özel Hukuka Tabi Personel (işçi) statüsündeki 1394 çalışanın, taşeron şirket vasıtasıyla TRT’de çalıştığı, fakat daha sonra alınan kararla taşeron şirketin aradan çıkarıldığı öğrenildi.

ÜST DÜZEY KADROLU PERSONEL ALIMI YAPILMIŞ

Kadrolu personel statüsü ile alınan personelin çoğunun yönetici pozisyonlarda istihdam edilecek olması da dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre, 28 personelden birinin daire başkanı, dokuzunun müdür, ikisinin genel müdür müşaviri, birinin genel müdür yardımcısı ve birinin de TRT müdür yardımcısı olduğu belirlendi.