İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya ilişkin gözaltı sayısının 50'ye yükseldiği bildirildi. İstiklal Caddesi'ndeki saldırıya ilişkin bugün yakalanan Ahmed Jarkas, olayın ardından evine götürdüğü Ahlam Albashır'ı buradan Yunanistan'a kaçırmayı planladığı belirlendi. Yakalanan Ammar Jarkas'ın ise Ahlam Albashır ile aynı evde kalan firari şüpheli B’yi Bulgaristan'a kaçırmak üzere Edirne'ye götürdüğü tespit edildi.

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırı: Kritik iki isim gözaltına alındı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya ilişkin gözaltı sayısının 50'ye yükseldiğini bildirdi.

Bekir Bozdağ, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda açıklamalarda bulundu.

"Her türlü terörü, kim tarafında yapılırsa yapılsın lanetliyoruz" diyen Bozdağ, "Terör örgütleri insanlık düşmanlarıdır. Türkiye terörle mücadelesine dün olduğu gibi bugün de kararlılıkla devam ediyor" ifadelerini kullandı.

Saldırı ile ilgili gözaltı sayısının 50'ye ulaştığı bilgisini aktaran Bozdağ, "Hiçbir terör örgütü, Türkiye'ye yönelik her türlü oyunda, saldırıda başarılı olamayacak" dedi.

GÖZALTINA İLİŞKİN YENİ DETAYLAR

İstiklal Caddesi'ndeki saldırıya ilişkin bugün yakalanan Ahmed Jarkas'ın, olayın ardından evine götürdüğü Ahlam Albashır'ı buradan Yunanistan'a kaçırmayı planladığı belirlendi. Yakalanan Ammar Jarkas'ın ise Ahlam Albashır ile aynı evde kalan firari şüpheli B’yi Bulgaristan'a kaçırmak üzere Edirne'ye götürdüğü tespit edildi.

Beyoğlu İstiklal Caddesi'nde pazar günü gerçekleşen saldırıda bombayı bıraktığı tespit edilen Ahlam Albashır'in emniyetteki işlemleri sürüyor. Soruşturmayı derinleştiren polis, 2 kişiyi daha gözaltına aldı. Böylece gözaltı sayısı 50'ye yükseldi. Son olarak polis, saldırıyı düzenleyen Ahlam Albashır'a bomba yüklü çantayı veren B.'yi Edirne’ye götürenlerin izine ulaştı.

B. isimli şüpheliyi, Edirne’ye götüren kişinin Ammar Jarkas olduğunu, eğer yakalanmasaydı Ahlam Albashır’ı da il dışına kaçıracak kişinin de Ammar Jarkas’ın kardeşi Ahmet Jarkas olduğunu belirledi. 2 şüpheli emniyet ekiplerince yapılan çalışmalarda yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltı sayısı böylelikle 50’ye ulaştı. Şüphelilerin emniyetteki sorguları devam ediyor.

Öte yandan şüpheli Ahlam Albashır ve B.’yi olay günü Beyoğlu’na bırakan kişinin Yasir isimli bir kişi olduğu öğrenildi. Albashır Beyoğlu’na gelince B.‘den bombalı çantayı aldı ve İstiklal Caddesi’ne gitti. B. ise aynı araçla geri döndü. Ahlam Albashır saldırıyı gerçekleştirdikten sonra B.’yi aradı. Ancak B., olay yerine gelemeyeceğini başının çaresine bakması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Albashır taksiyle Esenler’deki adrese geri dönerken B. ise Ammar Jarkas’ın yardımıyla Edirne’ye kaçtı. B.’yi gideceği yere bırakan Ammar Jarkas İstanbul’a döndü. Jarkas, İstanbul’da gözaltına alındı.

İSTİKLAL CADDESİ'NDEKİ BOMBALI SALDIRI

İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da gerçekleştirilen bombalı saldırıda 6 kişi hayatını kaybetmiş, 81 kişi yaralanmıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, saldırıda yaşamını yitirenlerin kimliklerini açıklamıştı:

- Arzu Özsoy -1984 doğumlu

- Yağmur Uçar -2007 doğumlu (Arzu Özsoy'in kızı)

- Yusuf Meydan -1988 doğumlu

- Ecrin Meydan - 2013 doğumlu (Yusuf Meydan'ın kızı),

- Adem Topkara - 1982 doğumlu

- Mukaddes Elif Topkara - 1985 doğumlu. (Adem Topkara'nın eşi)

İstanbul Emniyet Müdürlüğü, bombalı saldırıyı gerçekleştiren failin Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli kişi olduğunu ve sorgusunda 'PKK/PYD/YPG' bağlantısını itiraf ettiğini bildirmişti.

Emniyet'ten yapılan açıklamada, özel istihbarat bağlantısını itiraf eden Albashir'in, Türkiye'ye Afrin üzerinden giriş yaptığı kaydedilmişti. Saldırganın Küçükçekmece'de gözaltına alındığı ifade edilmişti.

Kaynak: AA / DHA