İstiklal Caddesi'nde 6 kişinin öldüğü, 81 kişinin de yaralandığı bombalı saldırıya ilişkin 18 şüpheli tutuklandı, 29 şüpheli sınırdışı edildi. Çelişkili ifadeler soru işaretlerini artırırken örgütün kim olduğu ise hâlâ açığa kavuşmadı. Ortaya çıkan denetimsizlik ve ihmaller ise saldırının nasıl geldiğini gösterdi.

İstiklal Caddesi saldırısı: 1 hafta oldu, örgüt belirsiz

HABER MERKEZİ

İstanbul Taksim İstiklal Caddesi'nde 13 Kasım'da gerçekleşen bombalı saldırının üzerinden yaklaşık olarak 1 hafta geçti. Soruşturma kapsamında bombayı koyan Ahlam Albashir'in de aralarında bulunduğu 18 kişi tutuklandı. Bu süreçte çelişkili ifadeler ise soru işaretlerini artırdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, PKK-PYD'yi suçlarken PKK ve PYD ise bu iddiayı yalanladı. Bir hafta boyunca yapılan açıklamalar, gözaltına alınan kişilerin ifadeleri ve ortaya çıkan yeni ayrıntılar kafaları karıştırdı. Saldırıyı kimin yaptığı ise hâlâ açığı kavuşmadı.

DENETİMSİZLİK ZİNCİRİ

Taksim saldırganının Türkiye'ye girerken gösterdiği evlilik belgesi sahte çıkarken, çalıştığı atölyenin de kaçak olduğu haberlere yansıdı. Saldırganı Taksim'e götüren taksinin bile korsan olduğu, saldırının planlayıcısı olduğu ileri sürülen Ammar Jarkas'ın da 'yasal' şirket kurup, kalaşnikoflu fotograflarını sosyal medyada paylaştığı da yine açığa çıktı. Tüm bunlar ülkedeki denetimsizliğin de bu katliama zemin hazırladığını gözler önüne serdi.

Patlama günü Suriye’nin İdlip kentinde Briket Evler projesinin açılışında bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, bir gün sonra geldiği İstiklal Caddesi'nde, Soylu, saldırıyı yapanların Yunanistan’a gitmeyi planladığı sırada yakalandıklarını ileri sürerek, PKK’yi hedef aldı. Soylu, Albashir’in Kobani'de özel eğitim aldığını, Afrin üzerinden de Türkiye'ye geçiş yaptığını belirtti.
Soylu ile aynı gün İstiklal Caddesi’ne giden Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ ise, "Benim edindiğim bilgi, Süleyman Soylu’nun kamuoyuyla paylaştığı bilgiden oldukça farklı gözüküyor” ifadelerini kullandı.

KCK'DEN YALANLAMA

Bir gün sonra Halk Savunma Merkezi (HSM), patlamayla ilişkilerinin olmadığını ve sivilleri hedef almayacaklarını açıkladı. KCK, "Saldırının hareketimize yıkılmak istenmesi, AKP-MHP’nin karanlık planlar içerisinde olduğunu göstermektedir" açıklamasını yaptı. QSD Genel Komutanı Mazlum Ebdi ve YPG'den yapılan açıklamalarda hükümet yetkililerinin iddiaları yalanlanarak, saldırgan olarak gösterilen kadının arkasında Türkiye'nin himayesindeki Suriye Milli Ordusu (SMO) olduğuna işaret edildi.
Açıklamalar devam ederken, Albashir'in, Şırnak'ın Güçlükonak ilçesinde MHP'nin İl Başkanlığı’nı yapan Mehmet Emin İlhan’ın üzerine kayıtlı olan telefon ile iki arama gerçekleştiği ortaya çıktı. Şırnak Valiliği ise GSM hattının Cizre ilçesinde yasadışı yollarla çıkarılarak üçüncü bir şahsa verildiğini ileri sürdü.

İstiklal Caddesi'ne bombayı bırakan Ahlam Albashirİstiklal Caddesi'ne bombayı bırakan Ahlam Albashir

Albashir'ın yaşadığı mahallede bulunan esnaf ve yurttaşlar, kimi gazetecilere verdikleri demeçlerde, Soylu'yu yalanladı. Mahalleli, Soylu'nun saldırganın 4 ay önce Türkiye'ye geldiği yönündeki iddialarının aksine, Albashir'ın bir yıldan bu yana mahallede yaşadığı bilgisini paylaştı.

JARKAS-MÜSİAD İLİŞKİSİ

Patlamaya ilişkin toplam 52 kişi gözaltına alındı. Saldırının "kilit isimleri" arasında gösterilen ve Bilal Hassan ise aranıyor. Gözaltına alınan Ammar Jarkas'ın, 2020 yılında İstanbul’da bir şirket kurduğu ortaya çıktı. Jarkas'ın Facebook hesabında ise sık sık MÜSİAD etkinliklerinden fotoğraf paylaştığı, gözaltına alındıktan sonra basına yansıdı.

Ammar JarkasAmmar Jarkas

ÇELİŞKİLİ İFADELER

Emniyet, Albashir’in, "bombalı eylem talimatı aldığını" ve talimatı aldığı kişinin ise YPG’li olduğunu söylediğini açıkladı. Ancak Albashir, Münbiç'teyken ‘Hacı" adlı ile kişi ile tanıştığını ve daha sonra "Hacı" Cerablus’a gitmek üzere görevlendirildiğini söyledi. Albashir, çıkarıldığı mahkemedeki ifadesinde ise, emniyet ve Soylu'nun aksine Afrin'den değil, İdlip'den Hatay'a geçtiğini söyledi.

Albashir'in, "Hacı" diye bahsettiği kişinin "görevlendirildiği" yer olarak gösterdiği Cerablus, bugüne kadar hiç YPG'nin kontrolünde olmadı. Daha önce IŞİD'in kontrolünde olan bölge, şu an Türkiye'nin denetimindeki güçlerin himayesinde.
Emniyetteki işlemleri tamamlanarak adliyeye sevk edilen 49 şüpheliden Ahlam Albashir'in de aralarında bulunduğu 17'si tutuklandı. Savcılık, 3 şüpheliyi adli kontrol talebiyle hakimliğe sevk ederken, diğer 29 şüphelinin sınırdışı edilmesine karar verildi.

Zanlı Bilal Hassan’ı Edirne’de karşıladığı ve yurtdışına kaçmasını sağladığı iddiasıyla Hüseyin Güneş de dün tutuklandı.
Öte yandan İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, ‘kafa karışıklıklarını’ gidermekle ilgili yaptığı açıklamada, "İstiklal’deki saldırıda teröristin Kobanili tekstilcinin evinde barındırılması talimatı Kobani’den, Eylem talimatı Münbiç’ten..." dedi.

TAKİPTE MİYDİ?

T24 yazarı Tolga Şardan, Ahlam Albashır'in daha önce takipte olduğunu söyledi. Şardan, köşe yazısında, "Olayla ilgili; 'eylemci kadına yönelik istihbarat takibi bulunduğu' bilgisine ulaştım ancak bir süre önce takipten kaybedildiği iddiası var" ifadelerini kullandı.