İstinye Üniversitesi’nde okuyan öğrenciler önümüzdeki eğitim öğretim yılı için yüzde 35’lere varan zamlarla karşılaştı. Zamlar geri çekilmezse birçok öğrenci okulu bırakmak zorunda kalacağını kaydetti.

İstinye Üniversitesi'nden öğrenim ücretlerine fahiş zam: ‘Okulu bırakmak zorunda kalırız’

Meral DANYILDIZ

İstinye Üniversitesi, iddialara göre okul bünyesindeki öğrencilere yüzde 35’e kadar varan zamlar uyguladı. Pandemi döneminde uygulanan zamlarla önümüzdeki eğitim-öğretim yılı için fahiş fiyatlarla karşılaşan öğrencilerin birçoğu okulu bırakmayı düşünüyor. Zamlar bölüme göre değişse de genel olarak ücretler çok yüksek. Bazı öğrencilerin yıllık 18 bin lira ödemesi 2022 yılı için 25 bin liraya kadar çıkarken, bazı öğrencilerin 16 bin liralık bölüm ücreti 33 bin liraya kadar yükseldi. Koronavirüs nedeniyle ailelerinin zor durumda olduğunu aktaran öğrenciler, duruma tepkili. Birçoğu ise okulu bırakmayı düşünüyor.

OKULU BIRAKMAM MI GEREKİYOR?

Sosyoloji Bölümü’nde öğrenim gören bir öğrenci, yüzde elli bursla okuduğu üniversiteye bu sene 16 bin lira öderken; önümüzdeki sene için 33 bin lirayla kayıt yapması gerektiğini öğrendi. Dördüncü sınıf olan öğrenci, okulunun uzaması sebebiyle tekrar kayıt yaptıracağını ekleyerek, “Pandemi döneminde okulun kaynaklarından hiç faydalanamadık. Zam yapılacağını duyduk ama bu kadarını beklemiyorduk. Babam esnaf, 16 bin lirayı bile taksitle zor ödüyorduk. 33 bin lirayı mümkün değil ödeyemem. Okulu mu bırakmam gerekiyor? Biz ne yapacağız?” diye sordu.

OKULA KAYDIMI YENİLEYEMEYECEĞİM

Okulun yalnızca mail üzerinden bilgilendirme yaptığını ifade eden öğrenci, “Zam geri çekilmezse kaydımı yenileyemeyeceğim. Eğitimim yarıda kalacak. Hayalim yüksek lisans yapmaktı, adli bilimler okumaktı. Adli bilimlerden yüksek yapıp sahada çalışmak istiyordum. Şimdi hepsinin yarım kalmasından korkuyorum” şeklinde konuştu.

Hemşirelik Bölümü’nde ikinci sınıfta okuyan okuyan başka bir öğrenci de, “Bazı arkadaşlarımız okulu bırakmak zorunda kalacak. Yüzde beş zammın da iptal olmasını isterken yüzde 35 zamla karşılaştık. Birinci sınıfta 20 bin verdim, bu sene benden 25 bin isteniyor” dedi. Eczacılık Bölümü okuyan bir diğer öğrenci de okulun bir arkadaşlarının çalışan bursunu kestiklerini öne sürdü. Öğrenci, “Hep iki-üç bin tarzı bir zam geliyordu, bu dönem 8 binlik bir zam geldi. Daha üçüncü sınıftayım, 48 bin lira ücret ödemiştim. Önümüzdeki dönem de 56 bin lira ücret istiyorlar ve bu peşin ödemeli hali” ifadelerini kullandı.

HERKES KAYDINI DONDURMA PEŞİNDE

Öğrenci, sözlerini şöyle noktaladı: “İnsanlar bir yandan hakkını aramaya çalışıyor bir yandan okuldan ayrılmak için ortalamasını yükseltmeye çalışıyor. Birçok insan okulunu dondurmayı düşünüyor. Onun için bile para istiyorlar. Aileme bu durumu anlatırken utanarak anlattım. Sonuçta yük olmak istemiyoruz. Bu yüzden de hakkımızı aramaya çalışıyoruz.”

Son olarak yüzde 40 burslu olan bir Tıp Fakültesi öğrencisi, ödemesinin 55 bin liradan 75 bin liraya çıktığını kaydetti: “Başta kayıt yaptırırken yüzde onluk bir artış olacağına söz verilmişti. Yatay geçiş vesaire yapmayı düşünüyorum yoksa çok zor. Onlar da sıkıntıya girdiler. İş anlamında zaten bitmiş durumda babam, esnaf kendisi.”