Samsun’da öğrencisini istismar eden öğretmenin aynı suçtan 25 yıl hapis cezası aldığı ortaya çıktı. Daha önce istismar faili olan birçok öğretmen de davaları devam ederken görevlerine dönmüştü.

İstismar failleri göreve dönüyor

Haber Merkezi

Samsun'da bir öğretmen öğrencilere cinsel istismarda bulunduğu suçlamasıyla tutuklandı.

İlkadım ilçesindeki Kazım Orbay İlkokulu'na geçen yıl atanan sınıf öğretmeni Yüksel Özkan, 9 öğrencisine cinsel saldırıda bulunduğu suçlamasıyla Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Bürosu ekiplerince önceki gün gözaltına alındı. Emniyetteki işlemleri tamamlanan Özkan, 'cinsel saldırı' suçlamasıyla adliyeye sevk edildi. Mahkemeye çıkarılan Yüksel Özkan, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Özkan'ın 2016 yılında Canik ilçesinde bir başka okulda görevliyken öğrencilerine yönelik istismar suçlamasıyla gözaltına alındığı ve tutuklandığı ortaya çıktı. Bir süre cezaevinde kaldıktan sonra tahliye edilen Özkan'a, tutuksuz yargılandığı davada 25 yıl hapis cezası verildiği, Yargıtay'a itirazı nedeniyle hukuki sürecin devam ettiği belirtildi. Yüksel Özkan’ın, 2010 yılında da bir lise öğrencisini istismar ettiği gerekçesiyle gözaltına alındığı bildirildi.

istismar-failleri-goreve-donuyor-956946-1.
Yüksel Özkan

Özkan istismarla suçlanmasına rağmen görevine devam eden tek öğretmen değil. Benzer şekilde ülkenin birçok noktasında öğretmenler istismar faili olmalarına rağmen görevlerine devam ediyorlar.

► Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 2018 yılında, bir okulda beden eğitimi öğretmeni ve aynı zamanda okul müdür yardımcılığı yapan A.Ö., 7’nci sınıf öğrencisi 13 yaşındaki A.A.’ya cinsel istismarda bulundu. Görevden uzaklaştırılan öğretmen hakkında "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" ve "çocuğun cinsel istismarı" suçlamasıyla dava açıldı. Öğretmen soruşturma dahi tamamlanmadan görevine iade edildi.

►Şırnak’ta Cizre Merkez Anadolu Lisesi’nde çok sayıda çocuğu istismara maruz bırakan fail müdür Burak Ercan hakkında soruşturma açıldı. Ancak Ercan uzun süre hâkim karşısına çıkmadı. Soruşturma devam ederken Ercan ‘güvenlik’ bahanesiyle İstanbul Sultangazi’de bir okulda göreve başladı.

►Şırnak merkezde bulunan Nuh İmam Hatip Lisesi müdürü B.K.’nin bir öğrenciyi cinsel istismara ve bir okul çalışanını da tacize maruz bıraktığı ortaya çıktı. B.K., Şırnak Valiliği’ne dilekçe yazarak tayinini Cizre’de bulunan Ebulhayr Yusuf Cezeri Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne istedi. Valilik ise B.K.’nin Şırnak Anadolu Lisesi’ne müdür yardımcısı olarak tayin edilmesini “uygun” gördü.

►Erzurum'da, bir lisede müdür yardımcılığı yapan M.Y. cinsel istismar suçlamasıyla görevden uzaklaştırıldı. M.Y. hakkında dava açıldı. Fail tutuksuz yargılanırken başka bir lisede beden eğitimi öğretmeni olarak göreve başladı.

►İstanbul Küçükçemece’de bulunan Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde Coğrafya öğretmeni S.D., öğrencisi E.’yi istismar etti. Hakkında dava açılan S.D süreç devam ederken aynı göreve geri döndü.

►Diyarbakır’da 15 öğrenci öğretmenleri D.B.’nin cinsel istismarına maruz kaldıklarını ailelerine anlattı. Ailelerin suç duyurusunun ardından D.B.’nin görev yeri değiştirildi, hakkında adli ve idari soruşturma başlatıldı.

►Diyarbakır’da 34 yaşındaki A.B. hakkında öğrencisini cinsel taciz suçlamasıyla dava açıldı. A.B. dört yıl hapis cezasıyla yargılanırken suçunu kabul etti. Öğretmen, hakkındaki şikayetin ardından başka bir okula atandı.

istismar-failleri-goreve-donuyor-956947-1.
Ahmet Yücetürk

TÜRKİYELİ İMAM NEW YORK’TA TUTUKLANDI

ABD’nin New York eyaletinde imam olarak görev yapan Ahmet Yücetürk isimli erkek cinsel istismar suçlamasıyla tutuklandı. Yücetürk, çocukla buluştuğunu düşündüğü yere gittiğinde polis tarafından yakalandı. New York Post’un haberine göre, New York’ta Uluslararası İslam Merkezi’nde imamlık yapan Ahmet Yücetürk, 14 yaşında olduğunu düşündüğü YouTube’daki bir sayfanın yöneticisi F.M.’ye onunla birlikte olmak istediğini söyledi ve hafta sonu annesinin evde olup olmadığını sordu. Yücetürk ile bir buluşma ayarlayan sayfa yöneticisi F.M., buluşmaya gelen Yücetürk’ü kayda alarak olay yerine gelen polis ekiplerine teslim etti. New York mahkemesi tarafından tutuklandıktan sonra kefaletle serbest bırakılan imam Ahmet Yücetürk’ün, ocak ayında tekrar hâkim karşısına çıkarılacağı öğrenildi.

Fotoğraf: Şehlem Kaçar/csgorselarsiv.org